E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7516
Lasīšanai: 3 minūtes
2
1
2
1

Tiesas sprieduma izpildei ir nepieciešams izpildraksts

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. jūnijā, 2015
Gints

Man ir tiesas spriedums par neizmaksātās darba algas un atlaišanas pabalsta piedziņu nekavējoties  (tiesa atzina, ka esmu atlaists pretlikumīgi pēc Darba likuma 101.panta pirmās daļas 9.punkta). Darba devējs ignorē spriedumu. Kad tas stājas spēkā? Vai pieaug parāda summa? Ja, jā - kā to aprēķina un no kuras dienas? Paldies!

A
atbild:
07. jūlijā, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma komentāros ir skaidrots, ka saskaņā ar Civilprocesa likuma 538.pantu tiesas spriedumi izpildāmi pēc to stāšanās likumīgā spēkā, ja Civilprocesa likumā noteiktajā termiņā spriedums nav pārsūdzēts augstāka līmeņa tiesā.

Piemēram, pirmās instances spriedums pārsūdzams apelācijas instances tiesā 20 dienu laikā no sprieduma pasludināšanas dienas, bet apelācijas līmeņa tiesas spriedums pārsūdzams kasācijas instancē 30 dienu laikā no sprieduma pasludināšanas dienas.

Izņēmums ir nekavējoties izpildāmie spriedumi. Ja darbinieks tiesā bija prasījis nekavējoties atjaunot viņu darbā, tad darbiniekam pēc sprieduma pasludināšanas ir jādodas uz darbu. No Jūsu uzdotā jautājuma nav saprotams, vai Jūs prasījāt tiesā atjaunošanu darbā vai tikai darba samaksas un atlaišanas pabalsta izmaksu.

Taču, lai uzsāktu sprieduma izpildi nekavējoties, darbiniekam uzreiz pēc sprieduma pasludināšanas ir nepieciešams tiesā saņemt ne vien tiesas lēmumu, bet arī izpildrakstu. Tiesa izpildrakstu izsniedz, ja saņemts darbinieka rakstveida lūgums izsniegt izpildrakstu. Izpildraksts ir nododams izpildei zvērinātam tiesu izpildītājam, kura praktizēšanas iecirknis atrodas tajā teritorijā, kur atrodas darba devēja juridiskā adrese.

Tiesu izpildītāju prasības un rīkojumi, izpildot tiesu spriedumus, ir obligāti fiziskajām un juridiskajām personām.

Darba likuma 127.pantā ir noteikts: ja darba devējs izvairās no tiesas sprieduma izpildes, tad darbiniekam ir tiesības uz vidējo izpeļņu arī par visu laiku, kad darba devējs novilcinājis sprieduma izpildi.

Svarīgi ir tas, ka darbiniekam prasījumos ir šāds lūgums jāiekļauj, ka darbiniekam izmaksājama vidējā izpeļņa par visu novilcinājuma laiku no sprieduma pasludināšanas dienas līdz tā izpildes dienai, ja darba devējs novilcinājis sprieduma izpildi. Šajā gadījumā tiesa spriedumā un izpildu dokumentos iekļaus šādu noteikumu, bet tiesu izpildītājs to varēs izpildīt.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas