E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7503
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Bērnunamu audzēkņus par pārkāpumiem soda tāpat kā citas personas

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. jūnijā, 2015
Viktorija

Labdien, mani uztrauc jautājums par to, ka es strādāju bērnunamā un bieži sanāk pārstāvēt bērnu intereses policijā par sīko huligānismu un citās lietās. Bērniem uzliek naudas sodus, viņš to, protams, nevar apmaksāt, un tad sūta zvērinātam tiesu izpildītājam. Tiesu izpildītājs uzliek lielāku sodu un piedziņu prasa no bērna, kas atrodas aprūpes centrā, un viņa likumiskā pārstāvja? Piemēram, ja viņš nevar samaksāt, tad ir jāmaksā likumiskajam pārstāvim? Cik likumiski tas ir?

A
atbild:
06. jūlijā, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls

Tiesību aktos nav noteikts, ka uz bērniem, kas uzturas bērnunamos vai aprūpes centros, neattiecas tās pienākumu un tiesību normas, kas attiecas uz pārējiem sabiedrības locekļiem. Proti, ja tiek izdarīti pārkāpumi, tad atbildību par tiem nes personas, kas šos pārkāpumus ir izdarījušas. Tiesību aktos arī nav noteiktas īpašas soda sankcijas bērnunamu vai aprūpes centru audzēkņiem, tāpēc pārkāpumu gadījumā tiek piemēroti tie paši sodi, kas citām personām.

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 299.panta otrajā daļā ir noteikts: ja pārkāpumu izdara persona,  kas ir vecumā no četrpadsmit līdz astoņpadsmit gadiem un  ja personai nav patstāvīgas izpeļņas, tad piespriesto naudas sodu piedzen no vecākiem vai personām, kas viņus aizstāj.

Tātad gan policijas, gan tiesu izpildītāja rīcības ir likumīgas. Turklāt, ja ir piespriests naudas sods un tas tiek laicīgi apmaksāts, nevis ignorēts, tad tiesu izpildītājs piedziņā vispār neiesaistās un arī šo bērnu likumīgajiem pārstāvjiem nav jāapmaksā tiesu izpildītāja izdevumi. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas