E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7493
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Drošība

Policija ar savu darbību nodrošina personu tiesību un brīvību ievērošanu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. jūnijā, 2015
Dmitrijs Lopirevs

Labvakar. Man ir tāds jautājums. Vai policistam ir tiesības lūgt uzrādīt manus dokumentus vai pārbaudīt manas kabatas un vispār aizturēt, ja es nekādu likumu nepārkāpju, piemēram, tāpat eju pa ielu?

A
atbild:
27. jūlijā, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Tāpat vien pārbaudīt dokumentus vai aizturēt policija nedrīkst. Taču likuma „Par policiju” 12.pantā ir noteikts: „Policijas darbiniekam, pildot viņam uzliktos pienākumus atbilstoši dienesta kompetencei, ir tiesības:(..) 2) pārbaudīt personām, kuras tiek turētas aizdomās par likumpārkāpumu izdarīšanu, personību apliecinošos dokumentus, kā arī citus dokumentus, kas nepieciešami to tiesību normu ievērošanas pārbaudei, kuru izpildes kontrole un uzraudzība uzdota policijai;(..)”

Sīkāk nezinot Jūsu saskarsmes ar policiju apstākļus, var vien teikt, ka, iespējams, šķitāt līdzīgs kādai aizdomās turamai personai, tādēļ notika šāda pārbaude.

Minētā likuma 5.pantā arī norādīts: „Policija ar savu darbību nodrošina personu tiesību un brīvību ievērošanu. Šo tiesību un brīvību ierobežošana ir pieļaujama, tikai pamatojoties uz likumu un likumā noteiktajā kārtībā. Ikreiz, kad policijai nākas ierobežot personu tiesības un brīvības, policijas darbinieks sniedz tām paskaidrojumu, kurā pamato katru konkrēto ierobežojumu. Šādos gadījumos pēc personu pieprasījuma policijas darbiniekam jānosauc savs uzvārds, amats un dienesta vieta, kā arī jāuzrāda dienesta apliecība.

Tātad, ja policijas darbinieks ir rīkojies atbilstoši likumā noteiktajam un nosaucis savu vārdu un uzvārdu un dienesta vietu, bet Jūs tikāt pārbaudīts/ aizturēts bez likumiska pamata, pārkāpjot Jūsu personas tiesības un brīvības, varat sūdzēties Valsts policijas Iekšējās drošības birojā. Kā tādā gadījumā jārīkojas, informācija atrodama VP interneta vietnē sadaļā „Sūdzības”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas