E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7475
Lasīšanai: 2 minūtes

Sprieduma izpildes izdevumus nosaka tiesību akti

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. jūnijā, 2015
Benita

Vai pastāv likumiskas normas ZTI sprieduma izpildes izdevumiem procentuālā attiecībā pret parāda summas lielumu? Vai ir normāli un tiesīgi, ja sprieduma izpildes summa sastāda 55,79% no paša parāda summas? Vai ir kritēriji, ar kuriem var tikt samazināta ZTI sprieduma izpildes izdevumu summa? Kāpēc atcēla 0,5% atlaidi trūcīgām personām?

A
atbild:
29. jūnijā, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls

Civilprocesa likums nosaka, ka sprieduma izpildes izdevumi parādu piespiedu piedziņas gadījumā ir jāsedz parādniekam.  MK noteikumos par zvērinātu tiesu izpildītāju amata atlīdzības taksēm ir norādīta sprieduma izpildes izdevumu piemērošanas kārtība un apmēri. Ar tiem varat iepazīties patstāvīgi šeit.

Ja Jums ir šaubas par Jūsu izpildu lietā piemēroto sprieduma izpildes izdevumu apmēru, Jums ir tiesības vērsties pie tiesu izpildītāja un lūgt skaidrojumu, kā arī klātienē tiesu izpildītāja birojā iepazīties ar Jūsu izpilu lietas materiāliem.

 Grozījumus tiesību aktos izdara likumdevējs - Saeimas deputāti. Ikvienam vēlētājam ir tiesības vērsties pie deputāta, rakstot vēstuli, sūtot e-pastu, tiekoties klātienē ar jautājumu un noskaidrot sev interesējošo, tai skaitā, kāpēc kāda privilēģija ir atcelta.

Ja uz lietu raugās vispārīgi, tad naudas aizņemšanās un savu uzņemto saistību pildīšana nav sociāla rakstura, bet civiltiesiska rakstura darījums, uz kuru nav attiecināmas atlaides noteiktām iedzīvotāju grupām. 

Ja tādas pastāvētu, ņemot vērā Latvijā dzīvojošo maznodrošināto un trūcīgo personu skaitu, aizņemšanās atbildība, visticamāk, būtu vēl zemāka un par šo personu nekritiskām rīcībām dārgāk nāktos maksāt atbildīgiem aizņēmējiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas