E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7449
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Satiksme
1
1

Par 0,37 promilēm, ja nav īpaši nosacījumi, nesoda

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūnijā, 2015
ivo

Kāds ir iespējamais sods, ja pieķerts cilvēks reibumā pie stūres bez tiesībām 0,37 promiles? Un ir sods par miesas bojājumiem?

A
atbild:
18. jūnijā, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Ja transportlīdzekļa vadītājs nav vadījis transportlīdzekli, kas prasa profesionālās kategorijas kvalifikāciju (D1, D, D1E, DE, TRAM un TROL) vai viņa vadītāja stāžs nav mazāks par diviem gadiem, tad par 0,37 promiļu reibumu sods nav paredzēts.

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 149.15 pantā noteikts, ka soda sankcijas pārējiem transportlīdzekļu vadītājiem piemēro, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,5 promiles.

Par miesas bojājumu nodarīšanu, protams, ir paredzēts sods. LAPK 167.2 pants „Maznozīmīga miesas bojājuma tīša nodarīšana”:

„Par maznozīmīga miesas bojājuma, tas ir, miesas bojājuma, kas izraisījis īslaicīgas, maznozīmīgas sekas, bet nav izraisījis veselības traucējumu vai vispārējo darbspēju zaudējumu, tīšu nodarīšanu —

uzliek naudas sodu no divsimt desmit līdz četrsimt trīsdesmit euro.

Par šā panta pirmajā daļā paredzēto pārkāpumu, ja tas izdarīts atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas vai ja tas izdarīts pret personu, ar kuru pārkāpējs ir pirmajā vai otrajā radniecības pakāpē, vai pret laulāto vai bijušo laulāto, vai pret personu, ar kuru pārkāpējs ir vai ir bijis nereģistrētās laulāto attiecībās, vai pret personu, ar kuru pārkāpējam ir kopīga (nedalīta) saimniecība, —

uzliek naudas sodu no četrsimt trīsdesmit līdz septiņsimt euro.”

Ja miesas bojājums ir smags, vainīgajam var piemērot pat kriminālsodu ar smagākām sankcijām. Taču, tā kā no jautājuma nav saprotams – kas, kam un cik stiprus miesas bojājumus nodarījis, konkrētāku atbildi nav iespējams sniegt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas