E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7401
Lasīšanai: 3 minūtes

Zemes reformas likums noteica iespēju privātmājas īpašniekam pirkt zemi

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. jūnijā, 2015
Artūrs Lapiņš

Sveicināti! Privātmāja (viens īpašnieks - es) atrodas uz zemes, kas pieder citam īpašniekam. Māja bija mana ģimenes īpašumā pirms privatizācijas procesa, bet zemi privatizēja bijušā zemes īpašnieka mantinieki, un mums ir piespiedu nomas attiecības. Vai likumprojekts par dalītā īpašuma tiesību attiecību izbeigšanu attiecas uz manu gadījumu? Paldies.

A
atbild:
19. jūnijā, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumprojekts „Piespiedu dalītā īpašuma tiesisko attiecību privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likums” ir izstrādes stadijā.

Likuma  „Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” pārejas noteikumos paredzēts: Ministru kabinetam līdz 2015.gada 30.septembrim jāiesniedz Saeimai likumprojekts par dalītā īpašuma tiesisko attiecību izbeigšanu starp privatizētā objekta īpašnieku un tā zemes gabala īpašnieku, uz kura atrodas privatizētais objekts.

Tieslietu ministrijas izklāstā par topošo likumprojektu norādīts: tā mērķis ir piedāvāt privatizēto daudzdzīvokļu ēku īpašniekiem un zemes īpašniekiem vienkāršotu iespēju izbeigt dalītā īpašuma attiecības likumprojektā paredzētajā veidā, ņemot vērā, ka privāttiesiskā ceļā izbeigt piespiedu dalītā īpašuma attiecības tieši daudzdzīvokļu ēku gadījumos ir apgrūtināti vai pat neiespējami.

Kā redzams no likumprojekta nosaukuma, tas risinās privatizēto mājokļu un zemes īpašnieku tiesiskās attiecības.

Savukārt jau 1991.gadā pieņemtais likums "Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās"  12.pantā  par zemes pieprasījumiem un arī vēlākajos grozījumos paredzēja iespēju: ja uz bijušo zemes īpašnieku zemes gabaliem (vai to daļām) Latvijas pilsoņi likumā noteiktajā kārtībā uzcēluši dzīvojamās ēkas vai arī būvē tās, vai arī likumā noteiktajā kārtībā dzīvojamās ēkas ieguvuši īpašumā līdz 1992.gada 20.jūnijam, tad dzīvojamās ēkas īpašniekam - Latvijas pilsonim - ir tiesības saņemt zemes gabalu īpašumā par maksu. Ja ēkas īpašnieks nevēlas saņemt zemi īpašumā par maksu vai viņam nav tiesību iegūt zemi īpašumā, ēkas īpašniekam ir garantētas zemes nomas tiesības tādā platībā, kādā šī zeme ir viņa likumīgā lietošanā (apbūvei).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas