E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7386
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene

Par bērna prettiesisku aizvešanu uz ārzemēm

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. jūnijā, 2015
Māris

Labdien! Vēlētos uzzināt, kur man vērsties jautājumā par liegtu iespēju tikties ar bērnu? Par cik viņš aizvests uz ASV aptuveni uz trīs mēnešiem, bērna mātei radās iespēja aizbraukt uz turieni piestrādāt ar atrunu, ka paciemoties un paņēma bērnu līdz. Es savu piekrišanu tam nedevu. Esam šķīrušies, alimentus maksāju regulāri.

A
atbild:
26. jūnijā, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Situācijas apraksts vedina domāt, ka šī, iespējams, varētu būt bērna prettiesiska aizvešana uz ārzemēm. Lai efektīvāk risinātu šādas situācijas, 93 pasaules valstīs, tai skaitā Latvijā un ASV, ir spēkā 1980.gada 25.oktobra Hāgas konvencija par starptautiskās bērnu nolaupīšanas civiltiesiskajiem aspektiem

Katrā valstī, kas ratificējusi  Hāgas konvenciju par starptautiskās bērnu nolaupīšanas civiltiesiskajiem aspektiem, ir atbildīgā centrālā iestāde, kas palīdz risināt šādus jautājumus. Latvijā centrālās iestādes funkcijas pilda Tieslietu ministrija.

Ja uzskatāt, ka bērna māte, aizvedot bērnu no Latvijas uz ārvalsti vai aizturot ārvalstī bez Jūsu ziņas un piekrišanas, ir pārkāpusi Jūsu aizgādības vai saskarsmes tiesības, pastāv četras  tālākās rīcības iespējas (var izmantot jebkuru no tām, neizmantojot pārējās):

1. Lūgt Latvijas kompetento pilsētas vai rajona tiesu pieņemt lēmumu par pieprasījuma iesniegšanu ārvalstij par bērna atgriešanos Latvijā.

2. Vērsties Tieslietu ministrijā, lai noformētu pieprasījumu par bērna atgriešanos Latvijā vai pieprasījumu par saskarsmes tiesību nodrošināšanu ar bērnu.

3. Vērsties tās valsts, uz kuru bērns aizvests vai kurā bērns aizturēts, centrālajā iestādē (centrālo iestāžu saraksts pieejams šeit) ar pieprasījumu par bērna atgriešanos Latvijā vai saskarsmes tiesību nodrošināšanu ar bērnu.

4. Vērsties tās valsts, uz kuru bērns aizvests vai kurā bērns aizturēts, tiesā, lūdzot to pieņemt lēmumu par bērna atgriešanos Latvijā vai saskarsmes tiesību nodrošināšanu ar bērnu.

Šie jautājumi ir ļoti sarežģīti, tāpēc jebkurā gadījumā ieteicams sazināties ar Tieslietu ministrijas Tiesiskās sadarbības departamenta Bērnu lietu sadarbības nodaļas speciālistiem (kontaktinformācija pieejama ministrijas mājaslapas sadaļā „Darbinieku kontaktinformācija”), kuri varētu ieteikt atbilstošāko strīdus risinājumu.  Informācija par iespēju vērsties Tieslietu ministrijā ar lūgumu palīdzēt nodrošināt saskarsmes tiesības ar savu bērnu apkopota  ministrijas mājaslapas sadaļā „Ja bērns aizvests no Latvijas uz ārvalsti”.

Plašāku priekšstatu par to, ko nozīmē bērna prettiesiska izvešana uz ārzemēm un kādas ir iespējamās sekas, gūsiet LV portāla skaidrojumos:

 „Kas jāzina par bērna izvešanu uz ārzemēm”;

Bērna patvaļīga aizvešana no vienas valsts uz citu: emocijas, likumi un rīcība”;

Bērna nolaupīšana: tiesas procesa dzirnas un tā dalībnieki”;

Nelikumīgi aizvests bērns – ko ņem vērā tiesa”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 96 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas