E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7367
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Drošība
5
5

Ne vēlāk kā 48 stundu laikā jāizlemj par aizturētā statusu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūnijā, 2015
Noname

Labdien. Man ir tāds jautājums. Cilvēku aizturēja uz 48 stundām, par to Valsts policijai paziņoja, ka šis cilvēks, iespējams, nozaga kādam citam cilvēkam traktora kabīni, jo viņiem tie ir loti līdzīgi. Bet šis cilvēks uzrādīja visus dokumentus un apliecināja, ka neko nav zadzis un viņa traktors pieder viņam. Bet tik un tā viņu aizturēja un turēs vēl 48 stundas. Sakiet, vai tas ir likumīgi? Cilvēks taču iedeva pierādījuma dokumentus, ka šis traktors nav zagts, bet ir viņa īpašums. Liels paldies!

A
atbild:
09. jūnijā, 2015
Valsts policija
Dairis Anučins, Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākais speciālists

Par konkrēto situāciju un apstākļiem, nezinot sīkākas notikušā detaļas, atbildēt precīzi nevar, taču vispārīgi ir jānorāda, ka Kriminālprocesa likuma (KPL) 264. pants nosaka, uz kādu nosacījumu pamata var aizturēt personu, tajā skaitā arī gadījumos, kad par personas iespējamo noziegumu ziņo cita persona. Tas nosaka:

KPL 264.pants. Aizturēšanas nosacījumi

(1) Personu var aizturēt tikai tad, ja ir pamats pieņēmumam par tāda noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, par kuru var piemērot brīvības atņemšanas sodu, un ja pastāv kāds no šādiem nosacījumiem:

1) persona pārsteigta tieši noziedzīga nodarījuma izdarīšanas brīdī, tūlīt pēc tam vai arī bēgot no noziedzīga nodarījuma izdarīšanas vietas;

2) uz personu kā noziedzīga nodarījuma izdarītāju norāda cietušais vai cita persona, kura redzējusi notikumu vai citādā veidā tieši ieguvusi šādu informāciju;

3) pie personas pašas vai tās lietošanā esošajās telpās vai citos objektos atrastas acīmredzamas noziedzīga nodarījuma izdarīšanas pēdas;

4) noziedzīga nodarījuma izdarīšanas vietā atrastas šīs personas atstātas pēdas;

Aizturēt personu var uz 48 stundām.

KPL 268.pants. Aizturēšanas termiņš

(1) Procesa virzītājam nekavējoties, bet ne vēlāk kā 48 stundu laikā jāizlemj par aizturētā atzīšanu par aizdomās turēto vai apsūdzēto un par drošības līdzekļa piemērošanu.

(2) Pēc aizturētā atzīšanas par aizdomās turēto vai apsūdzēto un nopratināšanas, ja tā ir nepieciešama, procesa virzītājs nekavējoties lemj par šīs personas atbrīvošanu no īslaicīgās aizturēšanas vietas, ja tai piemērots drošības līdzeklis, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu.

(3) Ja aizturētais tiek atzīts par aizdomās turēto vai apsūdzēto un nepieciešamības gadījumā nopratināts, bet procesa virzītāja izraudzītais drošības līdzeklis ir saistīts ar personas brīvības atņemšanu, persona var atrasties īslaicīgās aizturēšanas vietā līdz tās nogādāšanai pie izmeklēšanas tiesneša, ievērojot 48 stundu noteikto ierobežojumu no faktiskās aizturēšanas brīža.

Tai pašā laikā, ja persona uzskata, ka ir nepamatoti turēta izolatorā vai turēta nepamatoti ilgi, viņai ir tiesības iesniegt sūdzību par amatpersonu rīcību Valsts policijas Iekšējās drošības birojam. Sūdzību iesniegšanas kārtība aprakstīta Valsts policijas mājaslapā: http://www.vp.gov.lv/?id=507&said=507&r=1

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 91 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas