E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7320
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

VID var būt reģistrēti kā rezidenti, tā arī nerezidenti

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. maijā, 2015
Santa

Labdien, Vai pašnodarbinātai personai Latvijā ir atļauts kļūt par citas ES valsts rezidentu (attiecīgi Latvijas nerezidentu) un strādāt algotu darbu ārzemēs (ES valstī), vienlaikus turpinot būt pašnodarbinātais Latvijā? Kādi juridiskie aspekti šādā gadījumā būtu jāapsver?

A
atbild:
25. jūnijā, 2015

Attiecībā uz rezidences statusu informējam, ka personas rezidences statuss iedzīvotāju ienākuma nodokļa piemērošanas nolūkā tiek noteikts, vērtējot, kur personai ir pastāvīgā dzīvesvieta un vitālo interešu centrs (valsts, ar kuru ir ciešākas ekonomiskās un personiskās saites). Proti, tā ir ne tikai tā valsts, kur tiek strādāts algots darbs, veikti valsts sociālās apdrošināšanas obligātie maksājumi,  bet vienlaikus tā ir valsts, kur atrodas, piemēram, personas ģimene, nekustamie īpašumi utt.

No uzdotā jautājuma nav iespējams secināt, kas ir domāts ar terminu „pašnodarbināta persona”, jo minētais termins tiek lietots likumā „Par valsts sociālo apdrošināšanu” attiecībā uz to, kā sociāli apdrošināmai personai jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, un ietver sevī gan saimnieciskās darbības veicējus, gan autoratlīdzību saņēmējus, zemnieku saimniecību īpašniekus un citus subjektus.

Sociālās apdrošināšanas jomā Eiropā ir piemērojama regula, kas nosaka valsti, kuras tiesību akti ir piemērojami, ja fiziskā persona ir nodarbināta vairākās Eiropas Savienības dalībvalstīs vienlaicīgi. Regulas piemērošanas jautājumos kompetentā iestāde ir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra.

Savukārt, kas attiecas uz terminu „saimnieciskās darbības veicējs”, tad tas, ievērojot likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteikto, ir fiziskā persona, kas veic jebkuras darbības, kas vērstas uz preču ražošanu, darbu izpildi, tirdzniecību un pakalpojumu sniegšanu par atlīdzību. Kā saimnieciskās darbības veicēji Valsts ieņēmumu dienestā var būt reģistrēti kā rezidenti, tā arī nerezidenti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas