E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7303
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kapitāla nodokļa piemērošana, ja pārdod no laulātā mantotu īpašumu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. maijā, 2015
Ilze

Manai mammai palika no tēta mantojumā māja 2006.g., zemesgrāmata uz viņas vārda tika nokārtota 2011.gadā. Šis ir viņas vienīgais īpašums, deklarēta viņa tur ir, kopš tā māja uzcelta, kādā 1970.g. Šobrīd 2015.g. viņa vēlas samainīt to pret dzīvokli, vai viņai būs jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis?

A
atbild:
15. jūnijā, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Civillikums noteic, ka maiņas līgumam piemērojami pirkuma līguma noteikumi.

Pārdodot nekustamo īpašumu, ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis (jeb kapitāla pieauguma nodoklis) – 15% no summas, kāda veidojas starp pārdošanas vērtību un šī īpašuma iegādes vērtību. Nodoklis nav jāmaksā:

  • ja pārdotais īpašums ir bijis īpašumā (no dienas, kad reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas līdz pārdošanai ir deklarētā dzīvesvieta;
  • ja nekustamais īpašums piederējis (no dienas, kad reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz pārdošanas dienai bijis vienīgais nekustamais īpašums;
  • ja īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā vienīgais nekustamais īpašums un šo ienākumu no jauna iegulda funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Kā redzams, nodokļa piemērošanai ir svarīgs reģistrēšanas fakts zemesgrāmatā. Turklāt īpašs regulējums ir mantojumam. Jo, ja nekustamais īpašums, kuru pārdod, ir mantots no fiziskās personas, kuru ar maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē, uzskata, ka nekustamais īpašums ir nodokļa maksātāja (tas ir, īpašuma pārdevēja jeb ienākuma guvēja) īpašumā no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā mantojuma atstājēja īpašums.

Tātad, šajā gadījumā tiek ņemts vērā gads, kad zemesgrāmatā īpašumu reģistrējis mantojuma atstājējs. Kapitāla nodoklis nav jāmaksā, ja izpildās gan nosacījums par deklarēto dzīvesvietu, gan nosacījums par īpašuma reģistrēšanas termiņu zemesgrāmatā.

Par nodokļa maksāšanas noteikumiem varat uzzināt Valsts ieņēmumu dienestā. Informatīvais tālrunis 67120000.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 99 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas