E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7289
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par valsts nodevas maksājumu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. maijā, 2015
Dainis

Labdien! Tiek iegādāts īpašums (māja, zeme) no pašvaldības, pamatojoties uz "Publiskas personas mantas atsavināšanas likumu", kur savukārt MK noteikumu Nr.1250 "Noteikumi par valsts nodevu un īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā" 17.punkts izsmeļoši uzskaita to personu loku, kas ir atbrīvoti no valsts nodevas samaksas par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā. Šo noteikumu 17.9 apakšpunkts nosaka, ka no 2% nodokļa samaksas atbrīvojamas personas, kuras īpašuma tiesības iegūst saskaņā ar "Publiskas mantas atsavināšanas likumu". Savukārt Zemesgrāmata valsts nodevu liek maksāt, apgalvojot, ka viņiem ir sava šī likuma interpretācija. Jautājums - kam un kā tad būtu pareizi jārīkojas?

A
atbild:
15. jūnijā, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ministru kabineta 2009.gada 27.oktobra noteikumu Nr.1250 par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā 17.9.punktā noteic, ka no valsts nodevas atbrīvotas ir personas, kuras īpašuma tiesības iegūst saskaņā ar likumu “Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju” un Publiskas personas mantas atsavināšanas likumu.

Savukārt Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumā noteikts, ka valsts nodevu par īpašuma tiesību nostiprināšanu uz nekustamo īpašumu neiekasē, ja darījumā, uz kura pamata iegūts nekustamais īpašums, kā maksāšanas līdzeklis pilnībā vai daļēji izmantoti privatizācijas sertifikāti.

Tātad no valsts nodevas samaksas ir atbrīvotas personas, kas īpašuma tiesības iegūst saskaņā ar likumu „Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju” un Publiskas personas mantas atsavināšanas likumu, jo darījumā, uz kura pamata iegūts nekustamais īpašums, kā maksāšanas līdzeklis pilnībā vai daļēji izmantoti privatizācijas sertifikāti.

Jūs jautājumā neesat norādījis, kādā veidā nekustamais īpašums iegūts. Pienākums maksāt nodevu vai atbrīvojums ir skatāms kopsakarā ar citām tiesību normām. Piemēram, Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma 2.1pantā noteikts, ka, atsavinot apbūvētus zemesgabalus, šā likuma normas ir piemērojamas, ja Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumā nav noteikts citādi. Ir vēl virkne normatīvo aktu, kas attiecas uz atsavināšanu. Ja nodeva ir jāmaksā, ir jāuzzina, ar kādām normatīvo aktu normām konkrētajā Jūsu gadījumā tas tiek pamatots.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas