E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7286
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Ja kuģo zem Libērijas karoga, nav ES sociālās apdrošināšanas prasību

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. maijā, 2015
Svetlana

Vai jūrniekam (Latvijas pilsonim, kas pastāvīgi dzīvo Latvijā) ir jāveic obligātās valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas, ja viņu nodarbina ES valstī reģistrēts darba devējs uz starptautiskos pārvadājumos izmantojamiem kuģiem, kuri kuģo ar trešās valsts karogu (piem. Libērijas karogu), un darba devējs gan Latvijā, gan citā valstī neveic sociālās apdrošināšanas maksājumus par jūrniekiem.

A
atbild:
26. jūnijā, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Simona Innus-Pāvelskopa, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Eiropas Savienībā sociālā nodrošinājuma sistēmu koordinēšanu nosaka Regula  Nr.883/2004. Jūrnieku ienākumu aplikšana ar nodokļiem atšķiras no vispārējās kārtības.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) informācijā norādīts: personai, kas ir nodarbināta vai pašnodarbināta uz jūras kuģa, kas peld ar kādas dalībvalsts karogu, ir jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas minētajā dalībvalstī. Ja šāda persona saņem atalgojumu no uzņēmuma, kam juridiskā adrese vai uzņēmējdarbības vieta ir citā dalībvalstī, sociālās apdrošināšanas iemaksas ir jāveic minētajā valstī, ja persona pastāvīgi dzīvo tajā valstī. Uzņēmumu vai personu, kas maksā tādu atalgojumu, uzskata par darba devēju.

Izņēmums ir jūrniekiem, kuri nodarbināti uz Norvēģijas Starptautiskajā reģistrā reģistrētiem kuģiem. Latvijas Labklājības ministrijas un Norvēģijas Darba un sociālo lietu ministrijas līgums par Latvijas jūrniekiem, kuri nodarbināti uz Norvēģijas Starptautiskajā kuģu reģistrā reģistrētiem kuģiem, paredz, ka uz jūrniekiem, kuri dzīvo Latvijā un ir nodarbināti uz Norvēģijas Starptautiskajā reģistrā reģistrētiem kuģiem, attiecas Latvijas sociālās drošības normatīvie akti. Līdz ar to Latvijas jūrnieki, veicot darbu uz minētajiem kuģiem, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas turpina veikt Latvijā.

Savukārt, ja persona strādā  uz kuģa, kas kuģo zem Libērijas karoga, regula nav piemērojama, jo tā nav ES dalībvalsts, informē VSAA Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Simona Innus-Pāvelskopa. Persona var izvēlēties brīvprātīgi pievienoties valsts pensiju apdrošināšanai.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas