E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7274
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

IIN nav jāmaksā, ja vienīgā pārdotā nekustamā īpašuma vietā iegādājas citu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. maijā, 2015
Iveta

Vai ir jāmaksā nekustamā īpašuma nodoklis, ja tas manā īpašumā ir mazāk nekā 60 mēnešus? Tas ir mans vienīgais īpašums kopš 2013.gada, esmu tajā deklarēta kopš 2012.gada. Tagad vēlos to pārdot un iegādāties citu īpašumu. Šis cits īpašums ir mana dēla īpašums, par kura remontu 2007.gadā paņēmu hipotekāro kredītu. Pārdodot savu patreizējo īpašumu, vēlos atmaksāt kredītu, kurš uz šodienu sastāda 22000 EUR, un piedeklarēties dēla īpašumā. Vēlos zināt, vai man būtu šis dēla īpašums jāpērk, lai nebūtu jāmaksā 15% īpašuma nodoklis? Vai tas vienalga jāmaksā, ja mans patreizējais īpašums nav manā īpašumā ilgāk par 60 mēnešiem? Paldies, ja atbildēsiet!

A
atbild:
26. maijā, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pārdodot nekustamo īpašumu, ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis (jeb kapitāla pieauguma nodoklis) – 15% no summas, kāda veidojas starp pārdošanas vērtību un šī īpašuma iegādes vērtību. Vairākos gadījumos nodoklis nav jāmaksā:

  • ja pārdotais īpašums ir bijis īpašumā (no dienas, kad reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas līdz pārdošanai ir deklarētā dzīvesvieta;
  • ja nekustamais īpašums piederējis (no dienas, kad reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz pārdošanas dienai bijis vienīgais nekustamais īpašums;
  • ja īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā vienīgais nekustamais īpašums un šo ienākumu no jauna iegulda funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9.panta (Ar nodokli neapliekamo ienākumu veidi) 34.2 punkts nepārprotami pasaka, ka atbrīvojums no nodokļa ir tad, ja vienīgā pārdotā nekustamā īpašuma vietā  iegādājas citu līdzīgu nekustamo īpašumu.

Turklāt, ja no jauna iegulda mazāku summu nekā gūtais ienākums, starpība, kas veidojas, no nekustamā īpašuma pārdošanas cenas atņemot tā iegādes vērtību un veiktā ieguldījuma summu, ir apliekama ar nodokli kā ienākums no kapitāla pieauguma.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas