E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7272
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Lauksaimniecības zemes maiņa

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. maijā, 2015
Baiba

Persona, kura pirms 01.11.2014. ieguvusi īpašumā lauksaimniecības zemes gabalu ar platību lielāku par 2000 hektāriem, vēlas veikt maiņas darījumu un minēto zemes gabalu mainīt pret citu, līdzīgu lauksaimniecības zemes gabalu ar tādu pašu platību. Jautājums: vai saskaņā ar spēkā esošajiem tiesību aktiem šāds maiņas darījums ir atļauts, ņemot vērā 01.11.2014. spēkā stājušos likuma "Par zemes privatizāciju lauku apvidos" 29.panta grozījumus, ar kuriem noteikts: "Viena fiziskā vai juridiskā persona var iegūt īpašumā līdz 2000 hektāriem lauksaimniecības zemes." Ir skaidrs, ka iegādāties vairāk par 2000 ha viena persona nedrīkst. Tomēr, vai 2000 ha ierobežojums attiecas arī uz minēto maiņas darījumu, kura rezultātā personas īpašumā esošās lauksaimniecības zemes platība (hektāru skaits)pēc maiņas darījuma veikšanas nepalielināsies.

A
atbild:
09. jūnijā, 2015
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Civillikuma 2091.pants nosaka – maiņas līgums ir divu personu abpusējs apsolījums dot vienu priekšmetu pret otru, izņemot naudu. Savukārt Civillikuma 2092.pants paredz – līdzēju savstarpējām tiesībām un pienākumiem maiņas līgumā attiecīgi piemērojami pirkuma līguma noteikumi. Likuma „Par zemes privatizāciju lauku apvidos” 29.pants nosaka – viena fiziskā vai juridiskā persona var iegūt īpašumā līdz 2000 ha lauksaimniecības zemes. Līdz ar to maiņu var veikt ar lauksaimniecības zemes platību, kas nepārsniedz 2000 ha.

Tiesa gan, Jūsu aprakstītā situācija reāli diez vai ir iespējama. Latvijā tikai dažām personām īpašumā ir vairāk par 2000 ha zemes, kurā ietilpst ne tikai lauksaimniecības zeme, bet arī meža zeme un cita zemes lietojuma kategoriju zeme. Turklāt 2000 ha liels lauksaimniecības zemes gabals dabā nav iespējams. Lielo zemes īpašnieku lauksaimniecības zemes platības veido vairāki zemes gabali, kas nereti viens no otra atrodas vairāku kilometru attālumā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas