E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7261
Lasīšanai: 3 minūtes

Valsts apdrošināšana un tiesības uz bezdarbnieka pabalstu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. maijā, 2015
Kristīne

Labdien. Man ir jautājums saistībā ar bezdarbnieka pabalsta apmēru gadījumā, ja esmu bijusi bērna kopšanas atvaļinājumā. Šobrīd bērnam paliek gads, un esmu izvēlējušies iepriekšējā darbā neatgriezties. Vēlos uzzināt, kā tiek aprēķināts bezdarbnieka pabalsts šajā gadījumā, darba attiecībās esmu vairāk par 3 gadiem.

A
atbild:
25. maijā, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bezdarbnieka pabalstu var saņemt, ja piešķirts bezdarbnieka statuss; kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu; ir veiktas obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 9 mēnešus pēdējo 12 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Bērna kopšanas atvaļinājuma laikā par vecāku, kurš kopj bērnu, sociālās iemaksas veic valsts. Līdz ar to rodas tiesības uz bezdarbnieka pabalstu.

Pabalsta apmēra noteikšanai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra aprēķina vidējo iemaksu algu - no iemaksu algas par 12 mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus kalendāra mēnešus pirms mēneša, kurā iegūts bezdarbnieka statuss.

Ja šajā 12 mēnešu periodā esat strādājusi, bet daļā atradusies grūtniecības, dzemdību un bērna kopšanas atvaļinājumos, tad vidējā alga tiek noteikta no algotā darbā gūtajiem ienākumiem, izslēdzot grūtniecības, dzemdību un bērna kopšanas atvaļinājuma periodus.

Ja visā 12 mēnešu periodā, par kuru aprēķināma vidējā iemaksu alga, bijāt bērna kopšanas atvaļinājumā, grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā un attiecīgās iemaksas šajā periodā darba devējam nebija jāveic, tad vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķinās par iepriekšējiem 12 mēnešiem pirms attiecīgā perioda, „atkāpjoties” līdz darba devēja pēdējai reģistrētajai iemaksu algai 32 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas mēneša.

Ja apdrošināšanas (darba) stāžs ir no 1 līdz 9 gadiem, pabalsts būs 50% no vidējās iemaksu algas. Pabalsta saņemšanas ilgums visiem bezdarbniekiem ir 9 mēneši, neatkarīgi no apdrošināšanas (darba) stāža. Pirmos 3 mēnešus pabalstu maksā piešķirtajā apmērā; nākamos 3 mēnešus - 75% no piešķirtā pabalsta apmēra; pēdējos 3 mēnešus - 50% no piešķirtā pabalsta apmēra.

Par pabalsta saņemšanas nosacījumiem konkrēti savā gadījumā jāuzzina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas