E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7258
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Sods, šķiet, nebūs ļoti bargs

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. maijā, 2015
viesturs

Labdien! Ja vadītājs atkārtoti pieķerts, braucot bez tiesībām dzērumā 2,4 promiles, iepriekš tiesības bija noņemtas par braukšanu dzērumā uz 4 gadiem. Kāds sods draud?

A
atbild:
29. maijā, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Krimināllikuma 262.pants nosaka: „Par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, ja nav transportlīdzekļa vadīšanas tiesību (transportlīdzekļa vadīšanas tiesības noteiktā kārtībā nav iegūtas vai atņemtas) un ja vadītājs atrodas alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē, —

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku līdz pieciem gadiem un konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.”

Diemžēl varu Jūs iepriecināt – iepazīstoties ar vairākiem tiesas spriedumiem par līdzīgiem nodarījumiem, var secināt, ka lielākoties tiek piemērota īslaicīga brīvības atņemšana (ap 20 diennaktīm); naudas sodu, kā secināms no izlasītās informācijas, tiesu praksē plaši nepiemēro; protams, tiek atņemtas jau atņemtās tiesības vēl uz tikpat ilgu laiku. Tiesa izvērtē apsūdzētā atbildību mīkstinošos un pastiprinošos apstākļus, tādēļ sprieduma bardzība var atšķirties, iekļaujot arī citas 262.pantā minētās sankcijas. Piemēram, lemjot par transportlīdzekļa konfiskāciju vai piespiedu darbiem.

Tomēr ļoti ticams, ka pēc soda izciešanas arī turpmāk varēsiet turpināt braukt dzērumā un bez tiesībām līdz brīdim, kamēr izraisīsiet ceļu satiksmes negadījumu ar cietušo, kam nodarīti vismaz vidēji smagi vai smagi miesas bojājumi – tad gan būs reāls brīvības atņemšanas sods un viss pārējais (260.pants).

P.S. Ja Jūs transportlīdzekli vadītu alkohola reibumā virs 1,5 promilēm, bet tiesības nebūtu atņemtas, tad saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 149.15 pantu sods paredzēts šāds: transportlīdzekļa vadītājam piemēro administratīvo arestu no desmit līdz piecpadsmit diennaktīm, uzliek naudas sodu no tūkstoš divsimt līdz tūkstoš četrsimt eiro un atņem transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz četriem gadiem.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 100 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas