E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7237
Lasīšanai: 4 minūtes

Dzīvokļu īpašniekiem ir jāizmanto savas tiesības balsot „pret”

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. maijā, 2015
Emīls

Labdien! Vēlos uzzināt atbildes uz sekojošiem jautājumiem, kas saistīti ar daudzdzīvokļu ēkas kopīpašumu: 1) Vai dzīvokļa īpašniekam ir tiesības veikt saimniecisko darbību dzīvojamās māja pagrabā un atsevišķā īpašumā esošā (privātā) garāžā, kura atrodas mājas pagalmā uz kopīpašumā esošas zemes? Kāda ir kārtība un atbildība par pārkāpumiem? 2) Kādi ir nosacījumi gaistošu organisko savienojumu (acetona, benzīna) uzglabāšanai un izmantošanai kā šķīdinātāju (t.sk. saimnieciskās darbības ietvaros) daudzdzīvokļu mājas pagalmā, pagrabā un privātā garāžā, kuras atrodas mājas pagalmā uz kopīpašumā esošas zemes? Kāda ir atbildība par pārkāpumiem? 3) Ja citiem dzīvokļu īpašniekiem tiek traucēts ar šķīdinātāju iztvaikojumiem (smakām) un sakarā ar metāla slīpēšanu/zāģēšanu (troksni), tajā skaitā saimnieciskās darbība ietvaros, kādas ir atbildība par minētajām darbībām un kādai būtu jābūt rīcībai?

A
atbild:
29. maijā, 2015

1. Pagrabā nedrīkst uzglabāt viegli uzliesmojošas vielas, piemēram, benzīnu, acetonu u.tml., jo vairāk, ja tās ir lielā tilpumā un daudzumā. Šādas vielas nedrīkst glabāt arī pagalmā esošajā garāžā.

2. Ja cilvēks savā privātīpašumā (dzīvoklī vai garāžā) sāk uzņēmējdarbību, tā jāveic saskaņā ar LR normatīvo aktu prasībām. Katram uzņēmējdarbības veidam nepieciešami kādi saskaņojumi, arī jāsaņem licences. Ja kāds no dzīvokļu īpašniekiem savā atsevišķajā īpašumā sāk grāmatvedības pakalpojumu biznesu un nokārtojis ar to saistītās formalitātes, pārējiem mājas iedzīvotājiem tas nekādi netraucēs. Ja cits pirmajā stāvā gribēs atvērt kafejnīcu, būs liels apmeklētāju pieplūdums, troksnis, un citi dzīvokļu īpašnieki, protams, izvirzīs pretenzijas par sagādātajām neērtībām. Arī jautājumā minētajā gadījumā saimnieciskā darbība rada neērtības (un pat apdraudējumu) pārējiem mājas iedzīvotājiem.

3. Tā kā saimnieciskā darbība saistīta ar kopīpašuma izmantošanu, tā ir jāsaskaņo ar pārējiem īpašniekiem. Dzīvokļa īpašuma likuma 16.pantā (otrā daļa) ir noteikts: vienīgi dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga pieņemt lēmumu par kopīpašumā esošās daļas lietošanas kārtības noteikšanu dzīvokļu īpašnieku starpā. Savukārt likuma 17.pants nosaka, ka lēmumu var pieņemt, ja „par” nobalso visi dzīvokļu īpašnieki.

Tātad, ja visi dzīvokļu īpašnieki nobalsotu, ka šāda saimnieciskā darbība ir atbalstāma, tad to varētu turpināt. Tas nozīmē, ka dzīvokļu īpašniekiem par šo jautājumu ir jārīko kopsapulce. Kā tas darāms, izskaidrots likuma 19. un 20.pantā.

4. Kad dzīvokļu īpašnieku kopība nolēmusi, ka šāda veida saimnieciskā darbība kopīpašumā nav atļauta, iedzīvotāji var izsaukt pašvaldības policiju sakarā ar neatļautu saimniecisko darbību, kas pārējiem īpašniekiem ir nevēlama un apgrūtinoša. Policija sastādīs administratīvā pārkāpuma aktu un uzliks attiecīgu sodu un, visticamāk, liks šo darbību pārtraukt.

5. Ja pagrabā tiek glabātas ugunsnedrošas vielas, ir jāizsauc Valsts ugunsdrošības un glābšanas dienesta inspektors, kas rīkosies saskaņā ar normatīvo aktu regulējumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas