E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7224
Lasīšanai: 2 minūtes

Kārtējā un bezalgas atvaļinājuma izmantošana

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. maijā, 2015
Elita

Darbinieks nav izņēmis ikgadējo atvaļinājumu, bet viņš ir uzrakstījis iesniegumu par bezalgas atvaļinājumu. Vai viņam nav vispirms jāizmanto kārtējais atvaļinājums un tikai pēc tam viņš var prasīt bezalgas atvaļinājumu?

A
atbild:
21. maijā, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likums nosaka, ka ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu piešķir saskaņā ar atvaļinājuma grafiku vai pēc darbinieka un darba devēja vienošanās. Savukārt tā saukto bezalgas atvaļinājumu darba devējam pēc darbinieka prasījuma nav absolūta pienākuma piešķirt, izņemot gadījumus, kas minēti 153.pantā – darbinieka aprūpē un uzraudzībā pirms adopcijas apstiprināšanas tiesā ar bāriņtiesas lēmumu ir nodots adoptējamais bērns.  Darba likuma komentāros ir norādīts, ka darba devējam ir tiesības prasīt arī iemeslu, kādēļ darbinieks lūdz piešķirt bezalgas atvaļinājumu. Ja bezalgas atvaļinājumu piešķir, tad darba devējs ir tiesīgs ierobežot tā ilgumu.

Taču to, kādā secībā izmantojams apmaksātais un bezalgas atvaļinājums, likums neregulē. Likumā arī nav noteikts maksimālais bezalgas atvaļinājuma laiks. Vienlīdz ir svarīgi darbinieku informēt, ka viņa individuālā viena darba gada periodā ilgāks par 4 kalendārajām nedēļām izmantots bezalgas atvaļinājums liedz par attiecīgu laiku tam tiesības uz apmaksātu darba devēja atvaļinājumu. Piemēram, ja bezalgas atvaļinājums ir izmantots 6 nedēļas, tad laikā, kas dod tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, neieskaita divas nedēļas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas