E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7218
Lasīšanai: 3 minūtes

Nekustamā īpašuma izsoles gadījumā nodokļa maksāšanas periods atšķiras

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. maijā, 2015
Larisa

Labdien! ZTI pārdeva manu dzīvokli izsolē. Pēc tam es samaksāju NĪN par dzīvokli par visu gadu. Dzīvoklī turpinu dzīvot, jo īrēju to no jauna īpašnieka. Īpašniekam atsūtīts rēķins par dzīvokļa NĪN. Mums pēc līguma ir vienošanās, ka visus izdevumus, saistītus ar dzīvokli, maksā īrnieks. Kāpēc ir jāmaksā atkārtoti NĪN, ja tas ir samaksāts?

A
atbild:
19. maijā, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja no nekustamā īpašuma maksāšanas paziņojuma nav saprotams, pamatojoties uz kādiem likuma „Par nekustamā īpašuma nodokļa” pantiem un par kādu periodu ir aprēķināts nodoklis, jāsazinās ar pašvaldības speciālistu, kurš nodokļa maksāšanas paziņojumu ir sagatavojis.

Likuma „Par nekustamā īpašuma nodokli” 7.pants (Nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas pienākuma rašanās un izbeigšanās) nosaka: nekustamā īpašuma nodokli sāk maksāt ar nākamo taksācijas gadu pēc īpašuma tiesību vai valdījuma tiesību rašanās, izņemot vairākus gadījumus, tajā skaitā, ja īpašumu atsavina, veicot maksātnespējas procesu vai vēršot piedziņu uz nekustamo īpašumu, īpašuma tiesību ieguvējs nekustamā īpašuma nodokli maksā, sākot ar nākamo mēnesi pēc tam, kad stājies spēkā tiesas nolēmums, ar kuru apstiprināta nekustamā īpašuma izsole.

Tiesa elektroniski nosūta lēmuma par nekustamā īpašuma izsoles akta apstiprināšanu norakstu pašvaldībai nekustamā īpašuma nodokļa administrēšanas vajadzībām piecu dienu laikā no šā lēmuma spēkā stāšanās dienas.

Attiecīgi nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas pienākums izbeidzas ar nākamo taksācijas gadu pēc īpašuma tiesību vai valdījuma tiesību izbeigšanās. Izņēmums ir, ja īpašumu atsavina, veicot maksātnespējas procesu vai vēršot piedziņu uz nekustamo īpašumu. Tad bijušā īpašnieka nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas pienākums izbeidzas ar nākamo mēnesi pēc dienas, kad stājies spēkā tiesas nolēmums, ar kuru apstiprināta nekustamā īpašuma izsole.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas