E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7213
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Pašvaldības lēmumu var pārsūdzēt

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. maijā, 2015
Raimonds

Labdien. Esmu 2. nestrādājošās grupas invalīds. Ir arī trūcīgas personas statuss. Lūdzu pašvaldībai pabalstu malkas iegādei, bet man atteica, pamatojot to tā, ka man nav nokārtota zemesgrāmata mājai. Māju man vecmamma pirms nāves norakstīja dāvinājumā, bet saistībā ar grūto finansiālo situāciju es nespēju tālāk nokārtot papīrus. Vēlējos uzzināt, vai man pienākas pabalsts malkas iegādei?

A
atbild:
26. maijā, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja uzskatāt, ka Jums nepamatoti atteikts pabalsts malkas iegādei, pašvaldības sociālā dienesta rakstiski izsniegtu lēmumu Jūs varat apstrīdēt pašvaldības domē. Savukārt domes pieņemto lēmumu persona var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Katra pašvaldība saistošajos noteikumos nosaka sociālo pabalstu piešķiršanas kārtību. Tajā skaitā ir jāiesniedz iztikas līdzekļu deklarācija, kurā norādāmi ne tikai ienākumi naudā, bet arī  cita informācija, kas raksturo cilvēka objektīvo situāciju, piemēram, par pēdējo 12 mēnešu laikā saņemtajiem dāvinājumiem, mantojumu u.c.

Valstij ir pienākums rūpēties par cilvēkiem, kuriem nav pietiekamu līdzekļu pamatvajadzību nodrošināšanai. Taču arī iedzīvotājiem ir pienākumi. Personas pienākums savlaicīgi nostiprināt īpašuma tiesības zemesgrāmatā izriet no Civillikuma 1.panta, kas noteic, ka tiesības izlietojamas un pienākumi pildāmi pēc labas ticības; Civillikuma 993.panta otrā daļa, kas noteic, ka zemesgrāmatās jāieraksta ne vien katrs nekustamā īpašuma atsavinājums, bet arī vispār katra tā īpašnieka maiņa. Savukārt Zemesgrāmatu likuma 1.pants nosaka: nekustamo īpašumu ierakstīšana zemesgrāmatā ir obligāta.

Tātad nekustamā īpašuma ieguvējam ir pienākums nostiprināt īpašuma tiesības zemesgrāmatā. Savlaicīga īpašuma tiesību nenostiprināšana zemesgrāmatā nav personai ar likumu piešķirto tiesību neizmantošana, bet gan vērtējama kā izvairīšanās no ar likumu uzlikta pienākuma izpildīšanas.

Lai „atgādinātu” par šo pienākumu, kopš pagājušā gada ir noteikta paaugstināta valsts nodeva par vilcināšanos ar īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā, piemērojot koeficientu 1,5, ja no dienas, kad parakstīts dokuments, kas apliecina nostiprināmās tiesības, pagājuši vairāk nekā seši mēneši. Tas noteikts Ministru kabineta 2009.gada 27.oktobra noteikumu Nr.1250 par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā 16.1punktā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas