E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7211
Lasīšanai: 2 minūtes

Par tiesībām uz bezdarbnieka pabalstu un bērnu pabalstiem

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. maijā, 2015
ElinaK

Labdien! Šobrīd esmu stāvoklī (17. ned.) Līgums ar darba devēju izbeidzas 8.05.2015. (16.ned.). Vai es varu tagad dabūt bezdarbnieka statusu un līdz tā saucamajam dekrēta atvaļinājumam vai līdz bērna piedzimšanai saņemt bezdarbnieka pabalstu? Ja varu, kādi dokumenti man ir vajadzīgi un kur tos nest? Un kādus dokumentus un kad man ir jānes, lai saņemtu vienreizējo bērna piedzimšanas pabalstu? Vai ir jānes kādi dokumenti pirms bērna piedzimšanas? Paldies.

A
atbild:
18. maijā, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bezdarbnieka pabalstu var saņemt, ja piešķirts bezdarbnieka statuss; kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu; ir veiktas obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 9 mēnešus pēdējo 12 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas. Bezdarbnieka statusam jāreģistrējas Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA). Informācija atrodama NVA mājaslapā.

Pēc reģistrēšanās NVA un bezdarbnieka statusa iegūšanas, ja ir tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, bezdarbnieks var iesniegt iesniegumu pabalsta pieprasīšanai NVA filiālē vai jebkurā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) nodaļā.

Bezdarbnieka pabalstu izmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra.

Arī bērnu pabalstus maksā VSAA. Pabalstus var pieprasīt pēc tam, kad bērniņš nācis pasaulē. Bērna piedzimšanas vienreizējo pabalstu - 421,17 eiro maksā par bērnu, kurš sasniedzis astoņu dienu vecumu un kuram piešķirts personas kods. Pieprasot bērna piedzimšanas pabalstu, VSAA būs  jāiesniedz iesniegums šī pabalsta piešķiršanai. Informāciju par bērnu pabalstiem varat izlasīt VSAA mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 61 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas