E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7189
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ne vienmēr vajadzīgs DNS tests

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. maijā, 2015
Jelena

Labdien! Šobrīd esmu stāvoklī, bērna tēvs atsakās no bērna un nevēlas maksāt uzturnaudu. Neesam laulībā, bet LV viņš strādā par oficiāli minimālo algu vai vispār neoficiālus darbus! Viņam šobrīd jau ir parāds valstij ap 3000 (kredīts un vēl vairāki sīkumi). Šobrīd viņš braukā pa ārvalstīm un strādā, nesen bija Vācijā, tagad atkal Anglijā. Tur viņš noteikti saņem ļoti mazu vai pat minimālu algu. Jautājums, cik ātri es varu sākt saņemt alimentus un ierakstīt dzimšanas apliecībā tēva vārdu? Vai tas būs tikai tad, kad viņš pats izdomās braukt uz LV un vai viņu aizturēs uzreiz pie atbraukšanas vai viņš spēs ilgi izvairīties no tiesas un DNS analīzēm?

A
atbild:
21. maijā, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Neatkarīgi no tā, vai vecāki ir bijuši laulāti vai ne, kā arī no tā, kādi ir bērna tēva ienākumi vai parādu apmērs, Civillikuma 179.panta piektā daļa noteic, ka katram vecākam savam bērnam ir jānodrošina vismaz valstī noteiktais minimālais uzturlīdzekļu apmērs. Minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir noteikts Ministru kabineta noteikumos Nr.37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” un bērnam līdz 7 gadu vecumam tie ir vismaz 96 eiro mēnesī.

Atbildēt uz jautājumu, cik ātri varēsiet sākt saņemt uzturlīdzekļus no bērna tēva, nav iespējams, jo tiesvedības ilgums atkarīgs gan no tiesas noslodzes, gan no daudziem citiem apstākļiem, piemēram, vai atbildētājs sadarbosies ar tiesu u.tml. Pat gadījumā, ja paternitāte jau būtu noteikta, uzturlīdzekļu piedziņas process var aizņemt pusgadu vai ilgāku laiku. Tomēr, neskatoties uz dažādiem apstākļiem, tiklīdz piedzims bērniņš, Jums jāsniedz prasība tiesā par paternitātes noteikšanu un uzturlīdzekļu piedziņu un jāmēģina sarūpēt visus iespējamos pierādījumus, kas apliecina, ka atbildētājs ir bērna tēvs.

Ne vienmēr paternitātes noteikšanai ir nepieciešams veikt DNS analīzes. Vairāk lasiet LV portāla skaidrojumā “Paternitāte –bērna izcelšanās noteikšana”. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas