E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7171
Lasīšanai: 2 minūtes

Par nolūkotā zemesgabala lietošanas mērķu maiņu jānoskaidro pašvaldībā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. maijā, 2015
Ainārs

Labdien! Nolēmām nopirkt zemes gabalu pie ezera Dagdas nov. privātmājas būvniecībai, kuru saimnieki neizmanto, bet ir tāda problēma, ka zemei ir lauksaimniecības zemes statuss, kuras min. atdalīšanas platība ir 2 ha, pērkamās zemes platība ir 0.6 ha. Kā mums rīkoties tādā situācijā? Detālplānojums? Cik apmēram tas var izmaksāt? Paldies!

A
atbild:
28. maijā, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
Valsts zemes dienests
Sandra Vīgante, sabiedrisko attiecību vadītāja

Valsts zemes dienesta sabiedrisko attiecību vadītāja Sandra Vīgante skaidro: „Jums jādodas uz pašvaldību un visi jautājumi un iespējamie risinājumi jānoskaidro pašvaldībā, jo katra pašvaldība izdod savus saistošos noteikumus. Ja Dagdas novada pašvaldība lauksaimniecībā izmantojamai zemei ir noteikusi minimālo platību 2 ha, tad tā arī ir. Viens no risinājumiem – mainīt zemes lietošanas mērķi. Taču arī tas jāpārrunā pašvaldībā. Tas saistīts ar pašvaldības teritoriālās attīstības plānu.”

Kārtību, kādā nosaka un maina nekustamā īpašuma lietošanas mērķus, nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr.496 „Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu klasifikācija un nekustamā īpašuma lietošanas mērķu noteikšanas un maiņas kārtība”, un to var darīt pašvaldība. Neapbūvētai zemes vienībai, kas atrodas teritorijā, kurai atbilstoši Teritorijas plānošanas likumam stājies spēkā vietējās pašvaldības teritorijas plānojums, lietošanas mērķi nosaka vai maina atbilstoši vietējās pašvaldības teritorijas plānojumā norādītajai teritorijas plānotajai (atļautajai) izmantošanai:

1) ja detālplānojums nav nepieciešams;
2) ja neapbūvēta zemes vienība pēc platības atbilst apbūves noteikumos noteiktajām prasībām;
3) ja izsniegta būvatļauja (noteikumu 23.punkts).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas