E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7170
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Otra vecāka pilnvara nav nepieciešama

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. maijā, 2015
Nataļja

Labdien! Vai mātei ir tiesības bez tēva atļaujas (pilnvaras) aizvest bērnus uz nedēļu uz kurortu Eiropā. Transporta veids līdmašīna. Laulība nav šķirta. Iepriekš paldies.

A
atbild:
08. jūnijā, 2015

Ja bērns ceļo kopā ar kādu no saviem vecākiem, kas ir Latvijas valstspiederīgais, pilnvara nav nepieciešama. Kā skaidro Valsts robežsardze, ja vien mātei nav atņemtas mātes tiesības vai ar tiesas nolēmumu noteikts liegums izvest bērnu ārpus Latvijas, nav redzamu šķēršļu, kas varētu liegt mātei izvest bērnu ārpus Latvijas robežām.

Turklāt, ja māte ar bērnu ceļos Šengenas valstu robežās, viņi baudīs brīvās pārvietošanās privilēģijas un robežkontrole netiks veikta.

Kārtību, kā bērns šķērso valsts robežu, nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr.721 „Kārtība, kādā bērni šķērso valsts robežu”. Minēto noteikumu 7.punkts noteic, ja bērns, kurš ir Latvijas valstspiederīgais, izceļo no valsts vecāka pavadībā, uzrāda šādus dokumentus:

  • tā vecāka ceļošanas dokumentu ar ierakstu par radniecību ar šo bērnu, kurš pavada bērnu;
  • bērna dzimšanas apliecību vai tās notariāli apliecinātu kopiju, ja bērnu pavadošā vecāka ceļošanas dokumentā nav ieraksta par radniecību ar šo bērnu.

Savukārt, ja bērns ir Latvijas pilsonis un izceļo no valsts tā vecāka pavadībā, kurš nav Latvijas pilsonis, Latvijas nepilsonis, Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Ekonomikas zonas valsts vai Šveices Konfederācijas pilsonis vai bezvalstnieks, kam piešķirts bezvalstnieka statuss Latvijas Republikā, Eiropas Savienības dalībvalstī, Eiropas Ekonomikas zonas valstī vai Šveices Konfederācijā, papildus augstāk minētajiem dokumentiem uzrāda notariāli apliecinātu otra vecāka (Latvijas pilsoņa, Latvijas nepilsoņa, Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Ekonomikas zonas valsts vai Šveices Konfederācijas pilsoņa vai bezvalstnieka, kam piešķirts bezvalstnieka statuss Latvijas Republikā, Eiropas Savienības dalībvalstī, Eiropas Ekonomikas zonas valstī vai Šveices Konfederācijā) pilnvaru bērna izceļošanai no valsts. To nosaka MK noteikumu 8.punkts.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas