E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7093
Lasīšanai: 4 minūtes

Vai maksātnespēja ietekmē laulātā komercdarbību?

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. aprīlī, 2015
Aija Eizengrauda

Labdien! Vēlos noskaidrot, kā man rīkoties šādā situācijā? Esmu nolēmusi dibināt savu firmu un uzsākt komercdarbību. Manam vīram šobrīd ir uzsākts maksātnespējas process. Laulības līgums par mantas šķirtību nav noslēgts. Vai tas kaut kāda veidā var ietekmēt manu komercdarbību? Vai man būtu jāsagatavo laulības līgums par mantas šķirtību, lai tas neietekmētu manu komercdarbību?

A
atbild:
25. maijā, 2015

Saskaņā ar Maksātnespējas likuma 137.panta 3.punktu administrators pēc fiziskās personas maksātnespējas procesa pasludināšanas un bankrota procedūras uzsākšanas apzina parādnieka mantu un saistības. Saskaņā ar Maksātnespējas likuma 145.pantu administrators nodrošina parādnieka mantas pārdošanu bankrota procedūras laikā. Attiecīgi fiziskās personas maksātnespējas procesa ietvaros ir pieļaujama tikai parādnieka mantas atsavināšana.

Vienlaikus jāvērš uzmanība, ka saskaņā ar Civillikuma 89.pantu viss, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet par abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā palīdzību, ir šo laulāto kopīga manta, un šaubu gadījumā tiek pieņemts, ka manta pieder abiem līdzīgās daļās.

No minētā secināms, ka maksātnespējas procesā kreditoru prasījumu segšanai tiek novirzīta visa parādnieka manta, proti, arī tā, kas ietilpst laulāto kopmantā. Līdz ar to gadījumā, ja ir konstatējams, ka maksātnespējīgajai personai ir tiesības uz kādu mantu, kas ir reģistrēta uz parādnieka laulātā vārda, administratoram ir pamats veikt darbības, kas vērstas uz laulāto kopmantas sadali nolūkā iegūtos līdzekļus novirzīt parādnieka kreditoru prasījumu segšanai. Tai pat laikā, atbilstoši Civillikuma 91.pantam, fakts, ka zināma manta ir atsevišķa, jāpierāda tam laulātajam, kas to apgalvo. Gadījumā ja laulātais pierāda, ka konkrētā manta ir laulātā atsevišķa manta, maksātnespējas procesa ietvaros administratoram nav pamata veikt darbības, kas vērstas uz mantas atgūšanu no parādnieka laulātā.

Papildus vēršam uzmanību, ka saskaņā ar Civillikuma 114.pantu savas mantiskās tiesības laulātie var nodibināt, pārgrozīt un izbeigt ar laulības līgumiem kā pirms došanās laulībā, tā arī laulības laikā. Tomēr vienlaikus jāņem vērā, ka saskaņā ar Maksātnespējas likuma 134.panta otrās daļas 2.punktu pēc fiziskās personas maksātnespējas procesa pasludināšanas parādnieks cita starpā zaudē tiesības rīkoties ar visu savu mantu, un šīs tiesības iegūst administrators. Turklāt atbilstoši minētā likuma 136.panta pirmajai daļai parādniekam pēc fiziskās personas maksātnespējas procesa pasludināšanas ir aizliegts veikt darbības, ar kurām tiek nodarīti zaudējumi kreditoriem. Šādas darbības ir dāvinājumu veikšana, īpašuma apgrūtināšana ar lietu tiesībām, kā arī tādu līgumu slēgšana, kas pasliktina parādnieka finansiālo stāvokli.

Līgumi, ar kuriem tiek nodarīti zaudējumi parādnieka kreditoriem, ir apstrīdami Maksātnespējas likumā noteiktajā kārtībā. Turklāt, ja parādnieka rīcības rezultātā kreditoru prasījumu segšanai novirzāmi mazāk naudas līdzekļu salīdzinājumā ar situāciju maksātnespējas procesa pasludināšanas dienā, ir izvērtējams, vai nav konstatējami Maksātnespējas likuma 153.pantā noteiktie saistību dzēšanas procedūras ierobežojumi.

Ņemot vērā minēto, Maksātnespējas administrācijas ieskatā, laulātie var noslēgt laulības līgumu par mantas šķirtību, tomēr ir izvērtējams, vai šādā gadījumā netiek aizskartas maksātnespējīgā laulātā kreditoru intereses.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 67 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas