E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7048
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Kā izšķirties ar ārzemnieku

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. aprīlī, 2015
Laura

Labdien! Gribu šķirt laulību, bet nezinu, ar ko būtu jāsāk. Arī situācija nav no vienkāršajām. Laulība 2006.gadā ir reģistrēta Sīrijā un apstiprināta Latvijā. 2007.gadā laulībā ir dzimis dēls, bet pāris mēnešus pēc bērna dzimšanas ar vīru sākām dzīvot atsevišķi (es - LV, vīrs - Sīrijā). Līdz šim brīdim neesam tikušies un samierināšanās nav iespējama. Vīrs nav ticies arī ar bērnu un no dzimšanas brīža arī materiāli par viņu nav rūpējies. Bērns tēvu nepazīst un arī valodas barjeras dēļ nesaprot. Kopīgu īpašumu mums nav. Vīra adresi nezinu, zinu tikai to, ka pašreiz atrodas kaut kur Vācijā. Vai manā situācijā ir kādi varianti izšķirties un ar ko būtu jāsāk? Paldies.

A
atbild:
28. aprīlī, 2015
Agnese Ērgle
LV portāls

Jāsāk būtu ar advokāta apmeklējumu, jo Jūsu gadījums ir problemātisks, un, lai panāktu laulības šķiršanu, Jums būs jāvēršas tiesā.

Visām Eiropas Savienības dalībvalstu tiesām pārrobežu laulības šķiršanas lietās tiek piemērota Regula (EK) Nr.2201/2003, kur izklāstīti noteikumi par jurisdikciju, spriedumu atzīšanu un izpildi laulības lietās un laulības lietās par abu laulāto vecāku atbildību par bērniem. Saskaņā ar regulas 3.panta 1.punktu lietas, kas saistītas ar laulības šķiršanu, laulāto atšķiršanu un laulības atzīšanu par neesošu, piekrīt tās dalībvalsts tiesām: 

a) kuras teritorijā atrodas: 

-  laulāto pastāvīgā dzīvesvieta, vai
-  laulāto pēdējā pastāvīgā dzīvesvieta, ja viens no tiem arvien tur dzīvo, vai
-  atbildētāja pastāvīgā dzīvesvieta, vai
-  laulāto kopīga pieteikuma gadījumā, viena vai otra laulātā pastāvīgā dzīvesvieta, vai
-  prasītāja pastāvīgā dzīvesvieta, ja viņš tur pastāvīgi dzīvojis vismaz gadu tieši pirms prasības iesniegšanas, vai
-  prasītāja pastāvīgā dzīvesvieta, ja viņš tur pastāvīgi dzīvojis vismaz sešus mēnešus tieši pirms prasības iesniegšanas un tam ir šīs dalībvalsts piederība vai, Apvienotās Karalistes vai Īrijas gadījumā, "domicils" šajā dalībvalstī.

Tātad - laulību var šķirt, ja ir atbilstība kaut vienam no šīs regulas 3.panta 1.punktam. Taču Jūsu gadījumā, visticamāk, ka laulības šķiršana būs tiesas kompetencē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas