E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7029
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
4
4

Nodrošināt bērnudārzu militāristu bērniem paredz likums

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. aprīlī, 2015
Krista Kelpša

Labdien! Nesapratne man ir par pirmsskolu rindām, respektīvi, par ārpuskārtas uzņemšanu. Noteikumos par bērnu reģistrēšanos un uzņemšanas kārtību (Jūrmala, http://www.jpd.gov.lv/docs/i10/s/i10s054.htm ) 17.punkts paredz gadījumus, kad bērns tiek uzņemts ārpuskārtas - minēts, piemēram, ka ārpus kārtas tiek bērni, kuru vecāks strādā izglītības iestādē, un kas nav rakstīts, bet ko telefonsarunā apstiprināja arī atbildīgā persona par bērnudārzu rindām - ārpus kārtas tiek arī bērni, kuru vecāki strādā militārajā jomā. Vai tas nav pretlikumīgi un diskriminējoši? Jo skaidrs, ka trūcīgie un daudzbērnu ģimenes tiek ārpus kārtas, jo viņiem vajag papildu palīdzību, taču ar ko sliktāki ir ārsti vai tie paši pārdevēji, ja viņu bērns "paliek aiz borta"? Jo nav redzams loģisks, pamatots un samērīgs pamatojums, skaidrojums šiem noteikumiem (tiek diskriminēti citu amatu pārstāvji). Lūdzu, izskaidrojiet man šo noteikumu likumību, lai varu mierīgu sirdi audzināt bērnu mājās, jo bērnudārzā tikt iekšā tikpat kā nav reāli (jāmaina profesija).

A
atbild:
24. aprīlī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Nodrošināt bērnudārzu militāristu bērniem paredz likums

Vispārējās izglītības likuma 26.panta pirmā daļa noteic, ka pašvaldību vispārējās pirmsskolas izglītības iestādēs izglītojamos uzņem izglītības iestādes dibinātāja (kas šajā gadījumā ir pašvaldība) noteiktajā kārtībā, ievērojot Izglītības likuma un citu likumu noteikumus.  

Latvijā ir spēkā vairāki citi speciālie normatīvie akti, kas nosaka īpašu regulējumu noteiktos gadījumos, un, ja tie attiecas uz pirmsskolas izglītības nodrošināšanu noteiktu profesijas pārstāvju bērniem, tad pašvaldībai šis likums ir jāpilda.  Piemēram, Militārā dienesta likuma 53.pantā noteikts, ka profesionālā dienesta karavīru un dienesta pienākumu pildīšanas laikā bojā gājušo profesionālā dienesta karavīru bērnus ir tiesības ārpus kārtas iekārtot pirmsskolas izglītības iestādēs.

Līdzīgs regulējums atrodams arī Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likuma 43.1pantā, kur teikts –  amatpersonai, kura dienesta interesēs (izņemot pārcelšanu uz izglītības iestādi vai no izglītības iestādes sakarā ar izglītības iegūšanu) tiek pārcelta uz citu administratīvo teritoriju un maina dzīvesvietu, ir tiesības ārpus kārtas iekārtot savu bērnu pirmsskolas izglītības iestādē. Tādas pašas papildu sociālās garantijas noteiktas robežsargiem ar Robežsardzes likuma 46.1pantu: robežsargam, kurš dienesta interesēs tiek pārcelts uz citu apdzīvotu vietu, ir tiesības ārpus kārtas iekārtot savu bērnu pirmsskolas izglītības iestādē.

Līdz ar to tiesības iekārtot savu bērnu pašvaldības bērnudārzā ārpus rindas kārtībā ir likumiskas papildu sociālas garantijas personām, kuras ikdienā, pildot dienesta pienākumus, riskē ar savu dzīvību, lai aizsargātu valsts un iedzīvotāju drošību vai dienesta interesēs var tikt pārceltas uz citu administratīvo teritoriju.

Pašvaldība līdzfinansē privāta bērnudārza pakalpojumu

Papildus informējam, ka šādā situācijā, kad pašvaldība nevar nodrošināt Jūsu bērnam vietu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, tai ir pienākums līdzfinansēt pakalpojuma saņemšanu privātā bērnudārzā tādā apmērā, kas atbilst vienam izglītojamajam pirmsskolas izglītības programmā nepieciešamajām vidējām izmaksām attiecīgās pašvaldības izglītības iestādēs. Šis pašvaldības pienākums ir noteikts Izglītības likuma 17.panta 21.punktā.

Kārtība, kādā Jūrmalas pašvaldība sniedz atbalstu pirmsskolas izglītības pakalpojuma nodrošināšanai bērnam privātajā izglītības iestādē, noteikta  Jūrmalas pilsētas domes 2014.gada 20.februāra saistošajos noteikumos Nr.4

Jūrmalas pašvaldībā noteiktais līdzfinansējums privātam bērnudārzam ir no 128,65 līdz 162,50 eiro mēnesī, atkarībā no privātās izglītības iestādes sniegto pakalpojumu apjoma (informācija par līdzfinansējumu vienam audzēknim konkrētās privātās pirmsskolas izglītības iestādēs Jūrmalas pilsētā pieejama Jūrmalas domes mājaslapas sadaļā „Izglītība” > „Pirmsskolas izglītība” > „Vecākiem” > „Par viena audzēkņa ikmēneša izmaksām privātajā pirmsskolas izglītības iestādē”).

Turklāt atbilstoši MK noteikumu Nr.1523 „Kārtība, kādā pašvaldība atbilstoši tās noteiktajām vidējām izmaksām sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātajai izglītības iestādei” 16.punktam papildus pašvaldības atbalstam privāta bērnudārza līdzfinansēšanai 2015.gadā tiek noteikts arī valsts atbalsts līdz 142 eiro mēnesī par vienu bērnu ar noteikumu, ka valsts atbalsta un pašvaldības atbalsta kopējais apjoms nepārsniedz 228 eiro Rīgas plānošanas reģionā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas