E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6996
Lasīšanai: 2 minūtes

Maksātnespēja un kreditori

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. aprīlī, 2015
Solveiga

Labdien! 2015.gada martā pasludināta privātpersonas maksātnespēja. 2014.gada augustā banka bija iesniegusi prasību tiesā par pamatparāda, procentu un soda procentu piedziņu. 2015.gada aprīlī (pēc privātpersonas maksātnespējas pasludināšanas) tiesa atmuguriskā spriedumā (par bankas iesniegto 2014.gada augusta prasību) nosprieda apmierināt bankas prasību gan par pamatparādu, procentu un līgumsodu, kā arī par valsts nodevu un ar lietas izskatīšanu saistītos uzdevumus. Bankas izziņā, kas pievienota maksātnespējas ierosināšanas lietai, banka norādījusi tādu pašu summu (pamatsumma, procenti un līgumsods) kā pie 2014.gada augusta prasības. Izveidojusies starpība par valsts nodevu un lietas izskatīšanas izdevumiem. Vai šie izdevumi arī ir pieskaitāmi kreditoram maksātnespējas procesā? Kā jārīkojas šajā situācijā?

A
atbild:
25. maijā, 2015

Saskaņā ar Maksātnespējas likuma 73.panta ceturtās daļas 3.punktu kreditori savā iesniegumā, cita starpā, norāda prasījuma apmēru, atsevišķi minot galvenā prasījuma apmēru un blakusprasījumu apmēru. Ņemot vērā Maksātnespējas likumā ietverto regulējumu, saskaņā ar kuru kreditoru prasījumu iesniegšana ir kreditora izvēles tiesības, secināms, ka administratoram, izvērtējot iesniegto kreditora prasījumu, nav pienākuma atzīt to lielākā apmērā, nekā to ir lūdzis kreditors (pat gadījumā, ja saskaņā ar administratora rīcībā esošo informāciju kreditoram ir tiesības iesniegt kreditora prasījumu lielākā apmērā). Līdz ar to gadījumā, ja kreditors savā kreditora prasījumā nav ietvēris tiesāšanās izdevumus, kreditoram nepienākas naudas līdzekļi šādu izdevumu segšanai fiziskās personas maksātnespējas procesā. Jāvērš uzmanība, ka kreditors var pretendēt uz parādnieka mantu vienīgi atzītā kreditora prasījuma apmērā.

Vienlaikus norādāms, ka, ņemot vērā spēkā stājušos tiesas nolēmumu, ar kuru no parādnieka par labu kreditoram tika piedzīts ne tikai pamatparāds, procenti un līgumsods, bet arī valsts nodeva un ar lietas izskatīšanu saistītie izdevumi, kreditors var precizēt savu prasījumu, lūdzot iekļaut tajā arī minētos tiesāšanās izdevumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas