E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6988
Lasīšanai: 6 minūtes

Māmiņas pabalsti, ja to aprēķina 12 mēnešos sieviete laiku nav strādājusi

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. aprīlī, 2015
Alīna

Labdien! Rakstu, jo ļoti ceru, ka palīdzēsiet man rast atbildi uz jautājumu par to, kā tiks aprēķināts bērna kopšanas pabalsts manā gadījumā. Situācija ir sekojoša: līdz 2014.gada oktobrim strādāju pilnas slodzes darbu, bet no oktobra vidus līdz 2015.gada janvāra beigām man darba nebija. Nesaņēmu arī nekādus pabalstus, jo tajā laikā atrados ārpus Latvijas, kur arī ienākumus neguvu. 2015.gada februārī sāku strādāt tipogrāfijā, taču līdz aprīļa mēnesim netika izmaksātas algas, kā arī noteikti netika maksāti nodokļi, jo uzņēmums tika likvidēts (maksātnespēja). No 10.aprīļa strādāju jaunā darbavietā, taču nu sanāk tā, ka 2015.gada oktobrī/novembrī man jādodas dekrētā. Mani satrauc tas, kā un vai vispār man tiks izmaksāts bērna kopšanas pabalsts. Kādas ir manas iespējas? Ļoti ceru uz Jūsu atbildi!

A
atbild:
11. maijā, 2015
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Vita Cinīte, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Sievietei, kura ir bērniņa gaidībās un strādā algotu darbu vai ir pašnodarbināta, tuvojoties paredzamajam dzemdību laikam, ir tiesības doties grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā un saņemt maternitātes pabalstu, un tad, kad beidzas maternitātes pabalsta izmaksas periods, sieviete var pieprasīt vecāku pabalstu.

Galvenais nosacījums, nosakot tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstu, ir - vai persona, kura pieprasa šos pabalstus, ir sociāli apdrošināta saskaņā ar likumu „Par valsts sociālo apdrošināšanu”, tātad, ir darba ņēmējs vai pašnodarbinātais apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā. Maternitātes pabalstam tā būs diena, ar kuru sākas grūtniecības atvaļinājums un ir izsniegta darba nespējas lapa B, bet vecāku pabalstam, diena, ar kuru persona pieprasa piešķirt vecāku pabalstu.

Darba ņēmējam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu (turpmāk – vidējo iemaksu algu) aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus mēnešus pirms mēneša, kurā sākas grūtniecības atvaļinājums.

Piemēram, ja grūtniecības atvaļinājums sāksies 2015.gada oktobrī, tad vidējo iemaksu algu aprēķinās par 12 kalendāra mēnešu periodu no 2014.gada augusta līdz 2015.gada jūlijam.

Vidējās iemaksu algas noteikšanas periodā neieskaita bērna kopšanas atvaļinājuma dienas, pārejošas darba nespējas (slimības pabalsta), grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas, atvaļinājuma bez darba algas saglabāšanas, kas piešķirts sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu, dienas.

Ja apdrošināšanas iemaksu alga kādā perioda daļā nav bijusi tāpēc, ka vispār neesat strādājusi (neesat bijusi darba attiecībās) un līdz ar to neesat bijusi sociāli apdrošināta kā darba ņēmēja vai pašnodarbinātā vai arī iemaksu alga nav bijusi bezalgas atvaļinājuma dēļ, tad par šo periodu vidējo iemaksu algu aprēķinās 70% apmērā no valstī noteiktās vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, kāda tā bija gadu pirms attiecīgā gada. Piemēram, aprēķinot maternitātes pabalstu šogad, vērā ņems 2013.gadā valstī noteikto vidējo apdrošināšanas iemaksu algu – 594,06 eiro. Tas nozīmē, ka 70% no tās ir 415,84 eiro.

Vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina un pabalsta apmēru nosaka par vienu kalendāro dienu.

Maternitātes pabalsts tiek piešķirts 80% apmērā no sievietes vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Kā jau iepriekš tika minēts, tad, kad beidzas maternitātes pabalsta izmaksas periods, sieviete var pieprasīt vecāku pabalstu.

Vecāku pabalstam vidējo iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, no kura šis pabalsts tiek piešķirts.

Vidējo iemaksu algu vecāku pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina līdzīgi kā maternitātes pabalstam. Arī šajā gadījumā no 12 mēnešu perioda tiek izslēgtas pārejošas darbnespējas, bērna kopšanas atvaļinājuma, kā arī grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas.

Atšķirībā no maternitātes pabalsta, gadījumos, kad iemaksu alga kādā perioda daļā nav bijusi tāpēc, ka vispār neesat strādājusi (neesat bijusi darba attiecībās) un līdz ar to neesat bijusi sociāli apdrošināta kā darba ņēmēja vai pašnodarbinātā vai arī iemaksu alga nav bijusi bezalgas atvaļinājuma dēļ, piemēro 40% no valstī noteiktās vidējās apdrošināšanas iemaksu algas (piešķirot pabalstu 2015.gadā, tie ir 237,62 eiro).

Vecāku pabalstu ir tiesības izvēlēties saņemt

  • līdz bērna 1 gada vecumam 60% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas vai
  • līdz bērna 1,5 gada vecumam – 43,75% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Šādā apmērā pabalsts tiks noteikts, ja atradīsieties bērna kopšanas atvaļinājumā. Ja turpināsiet strādāt – pabalstu izmaksās 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Tāpat vienlaikus ar vecāku pabalstu tiks piešķirts arī bērna kopšanas pabalsts (171 eiro mēnesī līdz bērna 1,5 gada vecumam).

Vēl jāpiebilst, ka gadījumā, ja darba devējs būs uzrādījis ienākumus, bet nebūs veicis nodokļu iemaksu par tiem, algotā darbā gūtie ienākumi tiks ņemti vērā, aprēķinot maternitātes un vecāku pabalstu.

Faktiskā obligāto iemaksu veikšana ir būtiska, nosakot sociāli apdrošināto personu statusu un aprēķinot vidējo iemaksu algu pašnodarbinātajiem, iekšzemes darba ņēmējiem pie darba devēja - ārvalstnieka, ārvalstu darba ņēmējiem pie darba devēja - ārvalstnieka, kā arī personām, kuras brīvprātīgi pievienojušās valsts sociālajai apdrošināšanai.

To nosaka likuma "Par valsts sociālo apdrošināšanu" 5.panta 4.daļa un 5.daļa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas