E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6947
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Nepieciešamie dokumenti radniecības apstiprināšanai, lai saņemtu mantojumu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. aprīlī, 2015
Ieva

Labdien, vēlētos uzzināt par mantojuma tiesībām. Vecmammas māsa, kura dzīvoja ASV, nomira š.g janvārī. Viņas īpašumā ir māja Rīgā. Tuviniekiem Latvijā nav nekādu miršanu apstiprinošu dokumentu. Cik saprotu, miršanas apliecība ir vajadzīga, lai pieteiktos uz mantojumu. Vai es varu pieteikties uz vecmammas māsas mantojumu, kādi ir radniecību apstiprinošie dokumenti, kas man vajadzīgi?

A
atbild:
16. aprīlī, 2015
Agnese Ērgle
LV portāls
Latvijas Notariāts
Dagne Rušeniece, zvērināta notāra palīdze

Šī ir diezgan sarežģīta situācija, tādēļ ieteicams vērsties pie notāra. Zvērināta notāra palīdze Dagne Rušeniece skaidro:

"MK noteikumu Nr.618 "Noteikumi par mantojuma reģistra un mantojuma lietu vešanu" V nodaļā un Notariāta likuma 312.pantā ir uzskaitīti dokumenti un informācija, kura jāpievieno mantojuma lietai. Tie ir:

1) mantojuma atstājēja miršanas apliecība;

2) pierādījums par mantojuma atstājēja pēdējo deklarēto dzīvesvietu (ja vecmammas māsas pēdējā deklarētā dzīvesvieta ir ASV, tad šis dokuments nav nepieciešams. Ja dzīvesvieta bija norādīta Latvijā, tad notārs pats var pārbaudīt šo informāciju);

3) mantojamās mantas saraksts ar mantas novērtējumu;

4) pierādījumi, kas apstiprina iesniedzēja tiesības mantot;

5) ziņas par visiem zināmajiem mantiniekiem.


Savukārt no iepriekš minēto MK noteikumu 4. un 22.punkta izriet, ka, lai uzsāktu mantojuma lietu, obligāti ir jābūt miršanas apliecībai.


Tā kā Jūs, saskaņā ar Civillikuma normām, esat 4.šķiras mantiniece, tad ir jānoskaidro, vai Jums konkrētajā gadījumā ir tiesības mantot nekustamo īpašumu Latvijā. Jo Civillikuma 405.pantā ir noteikts, ka zemākas šķiras mantinieks nemanto, ja savu gribu mantot izteicis kāds augstākas šķiras mantinieks (piem., mirušās bērni, vīrs, mazbērni)."

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 57 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas