E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6927
Lasīšanai: 2 minūtes

Bezalgas atvaļinājuma laikā netiek veiktas sociālās iemaksas

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. aprīlī, 2015
Linda

Labdien! Mans jautājums ir, vai pēc atmaksātā atvaļinājuma es drīkstu uzreiz ņemt bezalgas atvaļinājumu, pamatojoties uz grūtniecību? Kā arī cik ilgu laiku drīkst iet bezalgas atvaļinājumā? Jau iepriekš paldies.

A
atbild:
15. aprīlī, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 153.panta 3.daļa paredz darba devējam iespēju, nevis pienākumu pēc darbinieka pieprasījuma piešķirt viņam atvaļinājumu bez darba samaksas saglabāšanas. Darba likuma komentāros ir norādīts, ka darba devējam ir tiesības prasīt arī iemeslu, kādēļ darbinieks lūdz piešķirt bezalgas atvaļinājumu.  

Likums nenosaka maksimālo bezalgas atvaļinājuma laiku, taču viena darba gada periodā ilgāks par 4 kalendārajām nedēļām izmantots bezalgas atvaļinājums liedz par attiecīgu laiku darbiniekam tiesības uz apmaksātu darba devēja atvaļinājumu. Piemēram, ja bezalgas atvaļinājums ir izmantots 6 nedēļas, tad laikā, kas dod tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, no šī laika neieskaita divas nedēļas.

Ja esat grūtniece, Jums būtu jāvērtē arī apstāklis, ka bezalgas atvaļinājuma gadījumā par šo periodu par Jums netiks veiktas nekādas sociālās iemaksas, kas gala rezultātā, dodoties pirmsdzemdību atvaļinājumā,  būtiski ietekmēs Jūsu no valsts izmaksāto sociālo pabalstu  - pirmsdzemdību un dzemdību atvaļinājuma samaksas apmēru, kā arī pēc tam saņemto „māmiņu algu”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas