E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6925
Lasīšanai: 3 minūtes

Kredītmaksājums, par kuru sociālais dienests var samazināt ienākumu summu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. aprīlī, 2015
Jautrīte

Labdien! Vērsos sociālajā dienestā ar iesniegumu piešķirt trūcīgas personas statusu, man palūdza iesniegt konta izrakstus, kā arī pieprasīja, lai iesniedzu informāciju no kredītiestādes, kurā maksāju kredītu. Darbiniece mani informēja, ka šis kredītmaksājums tiek uzskatīts kā ienākums, jo pašvaldība savos saistošajos noteikumos nav atrunājusi labvēlīgākus nosacījumus kredītsaistībām. Nesaprotu, kā pašvaldība var uzskatīt par ienākumu manu ikmēneša kredītu, tas taču nav ienākums? Pirms tam dzīvoju citā pašvaldībā, un tur, neskatoties uz kredītsaistībām, deva trūcīgā statusu.

A
atbild:
17. aprīlī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

No Jūsu sniegtās informācijas var saprast, ka Jums ir ienākumi, no kuriem tiek veikti arī kredītmaksājumi. Protams, tie nav ienākumi, kurus Jūs saņemat, taču pēc kredītmaksājumiem var spriest, kādi ir reālie ienākumi. Jo tos ņem vērā pašvaldības sociālais dienests, lemjot par trūcīgā statusa piešķiršanu. Pašvaldība nenosaka nosacījumus kredītsaistībām, tā ir bankas darīšana.

Jā, ir pašvaldības, kuras, ja cilvēks kārto kredītsaistības, tātad mēnesī kādu summu ir spiests atdod bankai, šo summu atņem no kopējiem ienākumiem, kurus ņem vērā, nosakot trūcīgā statusu. Arī tādā gadījumā pašvaldība parasti saistošajos noteikumos paredz, kādu summu šādā veidā var neuzskatīt par ienākumiem, piemēram, ja ir hipotekārais kredīts vienīgā mājokļa iegādei.

Sociālais dienests lēmumu par trūcīgās ģimenes (personas) statusu pieņem, pamatojoties uz cilvēka parakstīto iztikas līdzekļu deklarāciju, novērtējot materiālos apstākļus un citu informāciju.

Ģimenes (personas) atbilstību trūcīgas ģimenes (personas) statusam nosaka atbilstoši Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā un Ministru kabineta 2010.gada 30.marta noteikumos Nr.299 „Noteikumi par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu” noteiktajam. 

Saskaņā ar šiem MK noteikumiem sociālajā dienestā izvērtē ģimenes (personas) ienākumus par pēdējiem pilniem trim kalendāra mēnešiem. No 2014.gada 1.janvāra, ja ģimenes (personas) vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 128,06 eiro, tad ģimenes (personas) materiālais stāvoklis atbilst trūcīgā statusa saņemšanai. 

MK noteikumos ir pateikts, ka par ienākumiem neuzskata studējošā kredītu. Pašvaldība saistošajos noteikumos var noteikt ikmēneša kredītmaksājuma apmēru, par kuru sociālais dienests samazina ienākumu summu, aprēķinot vidējos ienākumus. (Tas ir pateikts jau minēto MK noteikumu 17.punktā.) Tātad konkrētās pašvaldības saistošajos noteikumos arī ir pateikts, kādus ienākumus, tajā skaitā saistībā ar kredītmaksājumiem, sociālais dienests ņem vērā, lemjot par trūcīgā statusu.

Ja Jūs neapmierina sociālā dienesta lēmums, to var pārsūdzēt pašvaldības domē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas