E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6908
Lasīšanai: 3 minūtes

Par slimības pabalsta aprēķināšanas periodu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. aprīlī, 2015
Linda Šarķe

Labdien! Līdz 2015.gada 5.janvārim atrados bērna kopšanas atvaļinājumā un tad atsāku darba gaitas. Martā bērns saslima un es atvēru slimības lapu, kuru noslēdza pēc 1,5 nedēļas. Protams, ka par marta mēnesi izmaksātā alga bija mazāka, taču liels bija man pārsteigums, kad saņēmu slimības pabalsta aprēķinu, kurš bija ārkārtīgi mazs. Vai varat izskaidrot, kā tiek aprēķināts slimības pabalsts gadījumā, ja slimības lapa ir izrakstīta uz bērna? Kādēļ aprēķinam ir izmantots 2014.g., kad atrados bērna kopšanas atvaļinājumā?

A
atbild:
16. aprīlī, 2015
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Vita Cinīte, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Darba ņēmējam, neatkarīgi no izrakstītās slimības lapas cēloņa, vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus mēnešus pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums. Jūsu gadījumā, ja slimības lapa par slima bērna kopšanu sākusies 2015.gada martā, tad vidējas apdrošināšanas iemaksu algas aprēķina periods ir no 2014.gada janvāra līdz  2014.gada decembrim. 

Vidējās iemaksu algas noteikšanas periodā neieskaita bērna kopšanas atvaļinājuma dienas, pārejošas darba nespējas, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas, atvaļinājuma bez darba algas saglabāšanas, kas piešķirts sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu (šis atvaļinājums attiecas uz nākamajiem adoptētājiem un aizbildņiem, kā arī audžuģimenēm), dienas.

Gadījumā ja Jums visā 12 mēnešu periodā iemaksu alga jeb ienākumi, no kuriem jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas, nebūtu bijuši pārejošas darbnespējas, bērna kopšanas atvaļinājuma, kā arī grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dēļ, tad vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķinātu par iepriekšējiem 12 kalendāra mēnešiem, paredzot iespēju atkāpties 32 kalendāra mēnešu periodā pirms mēneša, kurā sācies grūtniecības atvaļinājums.

Ja arī šajā 32 kalendāra mēnešu periodā apdrošināšanas iemaksu alga nav bijusi minēto atvaļinājumu vai darbnespējas dēļ, tad slimības pabalstu rēķina 40% apmērā no valstī noteiktās vidējās apdrošināšanas iemaksu algas (ja darbnespēja iestājusies 2015.gadā, tad tiek izmantota 2013.gada vidējā apdrošināšanas iemaksu alga valstī, kas ir 594,06 eiro un 40% no tās ir 237,62 eiro mēnesī).

Slimības pabalsta apmēru nosaka 80% apmērā no pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Jums ir tiesības pieprasīt VSAA nodaļai izskaidrot pieņemto slimības pabalsta lēmumu. Šo informāciju Jūs varat iegūt, arī rakstot uz VSAA e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv, minot personas datus, kas ļautu identificēt Jūs kā pakalpojuma pieprasītāju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas