E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6903
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Ja nevar vienoties, zemes nomas maksa – 6 procenti

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. aprīlī, 2015
Tatjana

Labdien! Saņēmu mantojumā zemes gabalu, uz kura atrodas daudzdzīvokļu dzīvojamā māja. Vairākkārtīgi griezos dzīvokļu īpašnieku biedrībā ar aicinājumu rakstveidā noslēgt līgumu par zemes nomu, tomēr biedrība izvairās no līguma noslēgšanas. Neskatoties uz līguma neesamību, biedrība manis izrakstītos rēķinus apmaksā. Esmu nosūtījusi brīdinājumu par savām tiesībām pacelt zemes nomas maksu līdz 6% saskaņā ar likuma „Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās” 12.panta 2¹.daļu. Jautājums, ja zemes īpašnieks nevar panāk rakstiska līguma noslēgšanu, zemes nomas maksa obligāti nosakāma kā 6% no zemes kadastrālās vērtības vai arī var noteikt zemāku zemes nomas maksu?

A
atbild:
17. aprīlī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma ,,Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju" l.panta 20.punkts nosaka, ka privatizējamai dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamais zemes gabals ir zeme, uz kuras uzcelta dzīvojamā māja, tās uzturēšanai, apsaimniekošanai un funkcionēšanai nepieciešamie infrastruktūras, labiekārtojuma un komunikāciju elementi, kas uzrādīti šā zemes gabala detālplānojumā.

Likums paredz savstarpēju pienākumu. 50.panta pirmās daļas 3.punktā noteikts, ka privatizētā objekta īpašnieka pienākums ir slēgt zemes nomas līgumu ar zemes īpašnieku. Savukārt 54.panta pirmajā daļā noteikts, ka zemes gabala īpašniekam ir pienākums noslēgt zemes nomas līgumu ar privatizētā objekta īpašnieku. Arī šajā likumā ir noteikts: zemes gabala nomas maksu nosaka, pusēm rakstveidā vienojoties. Ja puses nevar vienoties, zemes gabala nomas maksa privatizētā dzīvokļa un mākslinieka darbnīcas īpašniekam nosakāma 6 procenti gadā no zemes kadastrālās vērtības.

Tikai tad, ja puses nevar vienoties, zemes gabala nomas maksa nosakāma 6 procenti gadā no zemes kadastrālās vērtības. Jo likumos ir formulēts konkrēti -  šādās situācijās tie 6% (nevis līdz 6%), kas ir maksimālais apmērs, kādu var prasīt piespiedu nomas gadījumā. Ja ir domstarpības, tās jārisina tiesā.

No šā gada 1.janvāra dzīvokļu īpašniekiem, kuru māja atrodas uz citam īpašniekam piederošas zemes, vairs nav jākompensē nekustamā īpašuma nodokļa par zemi maksājums.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 51 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas