E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6886
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Kultūra
5
5

Fotogrāfijas sociālajos medijos

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. aprīlī, 2015
Baiba

Labdien! Man ir jautājums par fotogrāfijām, kuras ir publicētas sociālajos medijos? Vai gadījumā, ja fotogrāfija ievietota publiskajā telpā, kā arī sociālais medijs neuzņemas nekādu atbildību par fotogrāfiju un to, ko lietotājs publicē savā profilā, šo fotogrāfiju drīkst izmantot žurnālistikas vajadzībām, atsaucoties uz sociālo mediju (piemēram, Twitter)? Konkrētāk sakot - vai drīkst izmantot sociālajos medijos publicētu fotogrāfiju un ievietot piemēram savā interneta lapā? Un vai ir atšķirība starp ziņas ievietošanu ar "embed" kodu (kad parādās, piemēram, kāda lietotāja tvīts + foto) un fotogrāfijas saglabāšanu un ievietošanu ar atsauci uz konkrētu tvitera lietotāja profilu?

A
atbild:
06. maijā, 2015
Biznesa augstskola Turība
Ingrīda Veikša, Juridiskās fakultātes prodekāne

Nav nozīmes tam, kādā veidā fotogrāfijai var piekļūt. Nozīme ir tam, kādā veidā ir tiesības to lietot. Jebkuru fotogrāfiju drīkst padarīt pieejamu internetā tikai un vienīgi ar tās īpašnieka atļauju.

Izņēmumi no šī pamatnoteikuma var būt tikai:

1) izmantošana informatīviem mērķiem (obligāti norādot izmantotā darba nosaukumu un autora vārdu, atļauts reproducēt publiskotus un publicētus darbus citātu un fragmentu veidā zinātniskos, pētniecības, polemiskos un kritiskos nolūkos, kā arī ziņu raidījumos un aktuālo notikumu apskatos izmantošanas mērķim atbilstošā apjomā);

vai

2) izmantošana pētniecības mērķiem (obligāti norādot izmantotā darba nosaukumu un autora vārdu, atļauts izziņotus vai publicētus darbus izmantot pētniecības procesā to darbības mērķim atbilstošā apjomā nekomerciālos nolūkos).

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas