E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6877
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
3
3

Par Latvijas pensijas pieprasīšanu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2015
Sandra

Mans radinieks dotajā brīdī dzīvo un strādā ASV un ir ASV pilsonis. Viņš ir sasniedzis pensijas vecumu 62,5 gadu. Vēlos noskaidrot par viņa iespēju saņemt pensiju Latvijā, jo viņš plāno ar laiku pārcelties un vecumdienas pavadīt Dzimtenē, nezaudējot ASV pilsonību. Kopējais darba stāžs Latvijā pārsniedz 20 gadus. Kas jādara, lai pieteiktos pensijai, jo iesniegumā ir prasīts personas kods un deklarētā adrese, kuru uz doto brīdi nav? Vai vajag atbraukt personīgi no ASV uz Latviju formēt dokumentus, vai to varu darīt es, uz pilnvaras pamata? Paldies.

A
atbild:
20. aprīlī, 2015
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Daiga Vītola, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Likums „Par valsts pensijām” nosaka, ka 2015.gadā tiesības uz vecuma pensiju ir Latvijā dzīvojošām personām, kuras ir sasniegušas 62 gadu un 6 mēnešu vecumu un kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 15 gadiem.

Spēkā esošais Latvijas Republikas valdības un Amerikas Savienoto Valstu valdības līgums par savstarpēju pensiju izmaksu paredz jau piešķirto vecuma un apgādnieka zaudējuma pensiju izmaksu ASV dzīvojošiem ASV pilsoņiem, nevis jaunu pensiju piešķiršanu. Līdz ar to šajā gadījumā persona Latvijas vecuma pensiju varēs pieprasīt tikai tad, kad būs atgriezusies uz dzīvi Latvijā.

Latvijas tiesību akti paredz, ka pensijas pieprasījumu un pensijas piešķiršanai nepieciešamos dokumentus var iesniegt personīgi, vēršoties kādā no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļām, vai arī elektroniski, ja dokumenti tiek noformēti atbilstoši elektronisko dokumentu noformēšanas kārtībai.

Pensijas pieprasījuma dokumentus nevar sūtīt pa pastu vai iesniegt ar pilnvarotās personas starpniecību.

Tāpat paskaidrojam, ka tiesību akti paredz pensiju piešķirt arī Latvijā dzīvojošiem ārvalstniekiem, līdz ar to personai nav jāzaudē ASV pilsonība, lai pieprasītu un saņemtu Latvijas pensiju.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas