E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6873
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

ES valsts fiziskai personai par pirkumu citā ES valstī PVN nekompensē

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2015
Kristaps

Es kā fiziska persona, kas bieži ceļo UK, Īrijā un Norvēģijā, vēlējos noskaidrot, vai ir iespējams atgūt PVN no šīm valstīm? Esot tur, es iztērēju lielu naudu par apģērbu, ieskaitot arī PVN par biļetēm, degvielu, sabiedriskais transports, ceļa nodokļiem, restorāniem u.c. pakalpojumiem (liela daļa norēķinu notiek arī attālināti). Jautājums ir par šīm 3 valstīm, kur un kā un par ko ir iespējams atgūt samaksātu PVN? Kādi kritēriji jāizpilda, lai PVN atgūšana būtu iespējama?

A
atbild:
29. aprīlī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Kopš iestāšanās Eiropas Savienībā Latvijas privātpersonai, iepērkoties citā ES dalībvalstī, nav tiesību no tās saņemt PVN atmaksu par tajā iegādātajām precēm, ko izved uz Latviju.

Tiesības saņemt PVN kompensāciju par precēm, kuras iegādātas Eiropas Savienībā, ir tikai iebraucējiem no valstīm, kas nav ES dalībvalstis.

Norvēģija nav ES dalībvalsts, līdz ar to, iepērkoties  šajā valstī, tajā var prasīt PVN atmaksu. Dokumentus, uz kura pamata var prasīt PVN atmaksu, sagatavo pārdevējs (veikals), tātad tas notiek tajā valstī, kurā pirkums tiek veikts. Kādi ir noteikumi, jānoskaidro Norvēģijā. Pēc LV portāla informācijas, pārmaksāto PVN var atgūt Norvēģijas muitā darba dienās līdz pulksten 16.

Savukārt saimnieciskās darbības veicējiem PVN atgūšanai no citām ES dalībvalstīm ir jābūt Latvijā reģistrētiem PVN maksātājiem. Informācija atrodama Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas