E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6867
Lasīšanai: 3 minūtes

Par savu statusu tiesu izpildītājs ir jāinformē

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2015
Tatjana

Labdien! Esmu 3.grupas invalīds, bezdarbnieks, saņemu no valsts ikmēneša invaliditātes pabalstu ar pārskaitījumu uz manu bankas kontu. Tie ir mani vienīgie ienākumi. Zvērināts tiesu izpildītājs ir nosūtījis rīkojumu bankai par konta bloķēšanu. Kā rezultātā visa pabalsta summa tiek pārskaitīta tiesu izpildītājam. Man ir jautājums, vai tiesu izpildītājs drīkst ieturēt visu pabalsta summu parādu dzēšanai? Ja visu pabalsta summu nedrīkst ieturēt, tad pamatojoties uz kādiem likuma pantiem un ar kādu dokumentu ir jāvēršas pie tiesu izpildītāja? Vai pēc rīkojuma par piespiedu līdzekļu ieturēšanu ar tiesu izpildītāju var vienoties par labprātīgu parādu atmaksu? Paldies par atbildi!

A
atbild:
25. maijā, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls

Civiltiesiskās attiecībās, kas saistītas ar aizņemšanos un kreditēšanu, personas sociālais statuss – invalīds, bezdarbnieks – pastāvošā tiesiskā regulējuma ietvaros nav beznosacījumu atvieglojumu saņemšanas garants. Tas nozīmē, ka persona, kas ir invalīds bezdarbnieks un nesaņem nekādus papildu ienākumus, izņemot invaliditātes pensiju, nav atbrīvota no uzņemto finansiālo saistību izpildes.

Personas kredītsaistību nepildīšana, kuras uzņemoties par nožēlu nav nepieciešams norādīt, ka persona ir invalīds un bezdarbnieks, rada tiesiskās sekas. Ja aizņēmums netiek atmaksāts, kreditors vēršas tiesā un tiesa pieņem lēmumu par parādsaistību piedziņu.

Tālāk kreditors ar tiesas nolēmumu vēršas pie tiesu izpildītāja. Tiesu izpildītājs savu pilnvaru ietvaros pilda savas noteiktās funkcijas – vērš piedziņu pret parādnieku, kā to norādījis kreditors (nosūta rīkojumu bankai par konta bloķēšanu, citiem valsts reģistriem par liegumu veikt noteiktas darbības). Tiesu izpildītājam nav informācijas, ka parādnieks ir invalīds bezdarbnieks un saņem tikai valsts maksāto invaliditātes pensiju, kamēr to parādnieks viņam nav darījis zināmu.

Tādēļ parādniekam, kas ir saņēmis tiesu izpildītāja paziņojumu par parādsaistību piedziņu, ir jāinformē par  savu statusu, lai aizsargātu sevi un nenotiktu vienīgo ienākumu ieturēšana, atstājot personu bez minimālajiem iztikas līdzekļiem. Informēšana ir jāveic rakstveidā, nosūtot tiesu izpildītājam iesniegumu, kam pievienotas izziņas par personas statusu un tās ienākumiem.

Ja ir uzsākta parādu piespiedu piedziņa, vienoties par labprātīgu parādu apmaksu ir neloģiski, jo tiesas nolēmumu par piespiedu piedziņu atcelt nav iespējams. Vienlaikus nav noliedzams, ka parādnieka atbildība savu saistību kārtošanā ir personīgās izvēles jautājums. Tādēļ arī no minimālajiem ienākumiem parādnieks var novirzīt noteiktu naudas summu savu saistību dzēšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas