E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6858
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Bērnu tiesības saņemt uzturlīdzekļus jāaizstāv tiesā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
31. martā, 2015
Eva

Ar vīru šķīrāmies pie notāra, tā kā mums ir divi bērni, tad uzrakstījām arī vienošanos, ka katru mēnesi viņš man pārskaita 165 eiro. Tā kā esmu pretimnākoša atļāvu viņam maksāt mēnesī divās daļās, jo algu viņš saņem reizi nedēļā, taču viņš man visu laiku atmet pa 30-50 eiro. Viņš tik atbild, ka viņam vairāk nav. Ko man iesākt šādā situācijā, un vai varu kur griezties pēc palīdzības?

A
atbild:
20. aprīlī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Pie notāra parakstīta vienošanās par uzturlīdzekļiem nav šķērslis uzturlīdzekļu piedziņas uzsākšanai tiesas ceļā. Turklāt, ja vienošanās ar bērna tēvu ir noslēgta kā notariāls akts, iespējams piedzīt arī izveidojušos uzturlīdzekļu parādu. Tomēr, ja, taisot notariālo aktu par laulības šķiršanu (laulības šķiršanas apliecību), ir pievienota rakstiska vienošanās par uzturlīdzekļiem bērniem, kas nav taisīta notariāla akta formā, tas nav uzskatāms par notariālu aktu un uzturlīdzekļus tiesā var piedzīt tikai no prasības tiesā iesniegšanas dienas.

Par dokumentu iesniegšanu tiesā nav jāmaksā. Civilprocesa likuma 43.panta pirmās daļas 3.punkts noteic, ka prasītāji prasībās par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam no tiesas izdevumu samaksas ir atbrīvoti. 

Ja uzturlīdzekļi tiek piedzīti tiesā, atbildētājam ir jānodrošina uzturlīdzekļi tādā kārtībā un apmērā, kāds noteikts tiesas spriedumā, pretējā gadījumā prasītājam ir tiesības vērsties pie zvērināta tiesu izpildītāja un uzsākt piespiedu uzturlīdzekļu parāda piedziņas procesu no parādnieka ienākumiem un īpašuma. 

Ja vecāki savstarpēji vienojas, ka daļa summas tiks maksāta, piemēram, mēneša sākumā, bet otra daļa – mēneša otrā pusē, tā var darīt. Galvenais, lai tiek nodrošināta spriedumā noteiktā uzturlīdzekļu summa katru mēnesi. Tomēr, ja Jūs šāda samaksas kārtība neapmierina, prasības pieteikumā var iekļaut lūgumu tiesai noteikt, līdz kuram datumam uzturlīdzekļus izmaksāt. Lūgumu var noformēt, piemēram, šādi: „Lūdzu tiesu noteikt, ka uzturlīdzekļi maksājami līdz kārtējā mēneša 15.datumam.” Tā ir pamatota prasība, jo ļauj plānot ģimenes budžetu, kā arī atvieglo darbu tiesu izpildītājam, ja radīsies nepieciešamība pie tāda vērsties. 

Tā kā bērna tēvs maksā krietni vien mazākus uzturlīdzekļus par valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru, vēršam uzmanību, ka Civillikuma 179.panta piektā daļa noteic:  katram vecākam neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa, ir jānodrošina minimālais uzturlīdzekļu apmērs, kādu ir noteicis Ministru kabinets. Līdz ar to Jūs varat droši prasīt alimentus vismaz valstī noteiktajā minimālajā apmērā, un tas ir noteikts Ministru kabineta noteikumos Nr.37 "Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam", ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēneša algu un bērna vecumu. 

Tā kā no 2015.gada 1.janvāra minimālā mēneša alga Latvijā ir noteikta 360 eiro, minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir šāds:

  1. 25% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas katram bērnam no viņa dzimšanas līdz 7 gadu vecumam (90 eiro mēnesī);
  2. 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas katram bērnam no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai (108 eiro mēnesī).

Tiesa nevar piedzīt uzturlīdzekļus mazākā apmērā par Ministru kabineta noteikto. Vairāk par uzturlīdzekļu piedziņu lasiet LV portāla skaidrojumā “Uzzini vienkopus par tēmu – uzturlīdzekļi jeb alimenti bērnam”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas