E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6849
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Finanses
3
3

Muitas maksājums, ja paka sūtīta no Honkongas

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. martā, 2015
Kristaps

Lieta sekojoša! Atnāca man paciņa uz pastu, bet Latvijas muita uzlikusi savu ķepu un aprēķinājusi nodokli gandrīz 8 eiro apjomā (PVN). Preci pirku sev „Alienexpress” lapā. Vērtība bija 35 dolāri, kas ir norādīti arī uz pakas ar visu sūtīšanu. Cik man zināms, tad līdz 45 eiro nekādus nodokļus neuzliek, ja nav komerciāla rakstura, bet mūsu muita viss tā neuzskata un saka, ka tikai līdz 22 eiro varat iepirkties bez PVN. Turklāt man vēl paciņa nāk it kā no Lietuvas (LT), kas ir redzams izsekošanas numurā, bet muita saka, ka sūtītājs esot Honkonga un viņiem tikai te noliktava un esot kaut kāda dzeltena uzlīme uz pasta paciņas par to, ka preci, ievedot Lietuvā, nekāds nodoklis nav maksāts. Kā tad īsti ir ar to mūsu muitu, no cik lielas vērtības viņi drīkst uzlikt PVN, ja norādīts GIFT (neskatoties arī uz to, ka es to pērku veikalā, jo varbūt taču arī veikalnieks ir mans draugs un man sūta dāvanu).

A
atbild:
17. aprīlī, 2015

Valsts ieņēmumu dienests norāda: nelielas vērtības preču sūtījumi – komerciāli sūtījumi, kas no valstīm, kas nav Eiropas Savienības dalībvalstis, sūta saņēmējam Latvijā –, tiek atbrīvoti no nodokļu maksājumiem: no muitas nodokļa – ja sūtījuma vērtība nepārsniedz 150 EUR; no pievienotās vērtības nodokļa – ja sūtījuma vērtība nepārsniedz 22 EUR. Minētais attiecas arī uz preču iegādi interneta veikalos (saņemot preces no trešajām valstīm).

Savukārt sūtījumu, ko privātpersona no valsts, kas nav ES dalībvalsts, sūta citai privātpersonai ES valstī, atbrīvo no ievedmuitas nodokļa un pievienotās vērtības nodokļa, ja sūtījuma vērtība nepārsniedz 45 EUR un ar nosacījumu, ka minētais sūtījums nav komerciāls.

Ja trešo valstu (ne ES) preces tiek pārvietotas no vienas Eiropas Savienības teritorijas punkta uz otru (ieskaitot pakas), nosūtīšanas dalībvalsts muitas dienestam ir pienākums piestiprināt vai likt piestiprināt iepakojumam un pavaddokumentiem noteiktu etiķeti. (Tas noteikts līdz ar 1993.gada 2.jūlija Regulu (EEK) Nr. 2454/93.)

VID skaidro, ka, saņemot šādu sūtījumu no Eiropas Savienības dalībvalsts, muitas iestādē tiek izvērtēta uz sūtījuma sīkpakas sniegtā informācija, un gadījumos, ja uz tās  ir marķējums, kas atbilst  Regulas Nr.2454/93 42.pielikuma prasībām, un uz kura norādīta informācija, ka sūtījumā esošās preces neatbilst Eiropas Kopienas dibināšanas līguma 9. un 10.panta nosacījumiem, ir uzskatāms, ka sūtījumā esošajām precēm ir ārpuskopienas preces statuss un līdz ar to ir jāveic muitas formalitātes, kas saistītas ar  preces ievešanu Kopienas muitas teritorijā. 

Tādējādi, pat ja norādīts, ka paka sūtīta no Lietuvas, uz tās, vienalga, ir etiķete, kas atbilstoši regulas prasībai norāda uz to, ka paciņa tomēr nāk no ārpuskopienas valsts.

Lai ārpuskopienas jeb trešo valstu preces iegūtu Kopienas preču statusu un būtu brīvā apritē Kopienas teritorijā, tās ir jāpiesaka muitas procedūrai „laišana brīvā apgrozībā” un jāsamaksā Eiropas Kopienas un nacionālajos normatīvajos aktos noteiktie nodokļi.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas