E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6840
Lasīšanai: 2 minūtes

Mācību atvaļinājums ir jāpiešķir

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. martā, 2015
Agija

Labdien! Vai man pienākas apmaksāts mācību atvaļinājums bakalaura darba izstrādei, ja uzņēmumā strādāju tikai mēnesi? "(2) Darbiniekam valsts eksāmena kārtošanai vai diplomdarba izstrādāšanai un aizstāvēšanai piešķir mācību atvaļinājumu, kas nav īsāks par 20 darba dienām gadā, par šo laiku saglabājot darba algu. Ja darbiniekam noteikta akorda alga, mācību atvaļinājumu piešķir, izmaksājot vidējo izpeļņu." Un vai nav iespējams to samazināt uz, piemēram, tikai 10 dienām?

A
atbild:
01. aprīlī, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma regulējums attiecībā uz mācību atvaļinājumiem ir noteikts 157.pantā. Tas paredz darbiniekam neatkarīgi no nostrādātā laika valsts pārbaudījuma kārtošanai vai diplomdarba izstrādāšanai un aizstāvēšanai no darba devēja prasīt un saņemt 20 darba dienas ilgu mācību atvaļinājumu ar darba algas saglabāšanu vai bez tās. Ja darbiniekam ir noteikta akorda alga, mācību atvaļinājumu piešķir, izmaksājot vidējo izpeļņu vai neizmaksājot to.

Labvēlīgāki noteikumi – darba devēja apmaksāts mācību atvaļinājums obligātā kārtā - var būt noteikti darba līgumā, darba koplīgumā vai citā uzņēmuma ( iestādes) iekšējā dokumentā.

Darbiniekam ir tiesības prasīt arī īsāku mācību atvaļinājuma periodu vai lūgt to sadalīt pa posmiem. Tas ir jānorāda savā iesniegumā, kam pievienota mācību iestādes izziņa, ka persona ir konkrētās mācību iestādes students.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas