E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6835
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
3
3

Par tiesībām uz pabalstu citas valsts pensijas saņēmēja nāves gadījumā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. martā, 2015
Kristine

Labdien. Aizsaulē ir aizgājusi tuva cilvēka māte, kura ir bijusi Latvijas nepilsonis, bet tagad bija pieņēmusi Krievijas pilsonību un saņēma līdz šim Krievijas pensiju. Kā tādā situācijā rīkoties, un kādu pabalstu var saņemt? Paldies.

A
atbild:
30. martā, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas līgums par sadarbību sociālās drošības jomā nosaka arī maksājumus pensijas saņēmēja nāves gadījumā (apbedīšanas pabalstu, vienreizējo pabalstu laulātajam), kā arī to, saskaņā ar kuras valsts tiesību aktiem pabalstus piešķir un izmaksā. 

Nosacījumi tiesībām uz pabalstiem ir atkarīgi no tā, vai cilvēks ir saņēmis vienas vai abu valstu pensiju. Jo līguma 15.pants paredz: personas nāves gadījumā, kura pensiju saņēma no vienas Līgumslēdzējas Puses kompetentajām organizācijām un nomira otras Līgumslēdzējas Puses teritorijā, apbedīšanas pabalstu piešķir un izmaksā saskaņā ar tās Līgumslēdzējas Puses tiesību aktiem, kas līdz šīs personas nāves brīdim veica pensijas izmaksu. Savukārt gadījumā, ja persona saņēma pensiju saskaņā ar abu Līgumslēdzēju Pušu tiesību aktiem, apbedīšanas pabalstu piešķir un izmaksā saskaņā ar tās Līgumslēdzējas Puses tiesību aktiem, kuras teritorijā bija šīs personas dzīvesvieta.

Ja ir bijusi piešķirta Krievijas pensija, tā izmaksāta ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) starpniecību. Tāpēc konkrētajā situācijā, lai uzzinātu par tiesībām uz iespējamo pabalstu, jāvēršas VSAA nodaļā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas