E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6830
Lasīšanai: 3 minūtes

Nodokļu atvieglojumi no subsīdijām

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. martā, 2015
Inese

Kādi bija nodokļi un atvieglojumi no LAD (Lauku atbalsta dienests) saņemtajām subsīdijām (no 2011. līdz 2014.gadam ieskaitot)?

A
atbild:
15. aprīlī, 2015

Saņemtajām subsīdijām piemērojamie nodokļi, likmes un atvieglojumi bija atkarībā no subsīdiju saņēmēja, t.i., vai subsīdiju saņēmējs ir juridiska vai fiziska persona, vai ir reģistrēta saimnieciskās darbības veikšana Valsts ieņēmumu dienestā (VID), vai grāmatvedība tiek kārtota vienkāršā vai divkāršā ieraksta sistēmā. Galvenokārt subsīdiju saņēmēji bija iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāji.

Saskaņā ar 2009.gada 1.decembrī veiktajiem grozījumiem likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” tika izslēgts šī likuma 9.panta pirmās daļas 22.punkts, kas noteica, ka nodokļa maksātāja gada apliekamajā ienākumā netiek ietvertas un ar nodokli netiek apliktas summas, kas izmaksātas kā valsts atbalsts lauksaimniecībai vai Eiropas Savienības atbalsts lauksaimniecībai un lauku attīstībai. Līdz ar to, sākot ar 2010.gadu, kad šie grozījumi sākās spēkā, valsts atbalsts lauksaimniecībai vai Eiropas Savienības atbalsts lauksaimniecībai un lauku attīstībai tiek iekļauts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamajā ienākumā, ko nosaka likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 8.panta trešās daļas 21.punkts.

Nosakot ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamos ienākumus, ņem vērā ar šo nodokli neapliekamo summu – 2000 latu.

2012.gadā:

Likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11.panta septiņpadsmitā daļa nosaka, ka nodokļa maksātāji, kuri kārto grāmatvedības uzskaiti vienkāršā ieraksta sistēmā un ir saņēmuši valsts atbalsta vai Eiropas Savienības atbalsta lauksaimniecībai un lauku attīstībai maksājumu avansus, kas atbilstoši atbalsta nosacījumiem piešķirti, lai kompensētu izdevumus, kuri maksātājam faktiski radīsies šo maksājumu administrēšanai un izmaksai saimnieciskajā gadā, kas sākas taksācijas gada 1.jūlijā un beidzas pēctaksācijas gada 30.jūnijā, šīs summas ir tiesīgi iekļaut pēctaksācijas gada saimnieciskās darbības ieņēmumos.

Ņemot vērā minēto normu, nodokļa maksātājs var izvēlēties, vai saņemto avansu (pilnā apmērā) iekļaut taksācijas gada saimnieciskās darbības ieņēmumos vai arī to iekļaut pēctaksācijas gada saimnieciskās darbības ieņēmumos. Bet, ja nodokļa maksātājs ir izvēlējies grāmatvedību kārtot divkāršā ieraksta sistēmā, ES fondu un valsts atbalsta maksājumi lauksaimniecībai un lauku attīstībai iekļaujami ieņēmumos, saskaņojot ar izdevumiem.

Saskaņā ar pēdējiem likuma grozījumiem 2013., 2014., 2015. un 2016.gadā saņemtās summas, kas izmaksātas kā valsts atbalsts lauksaimniecībai vai Eiropas Savienības atbalsts lauksaimniecībai un lauku attīstībai, ir atbrīvotas no aplikšanas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Vairāk informācijas un skaidrojumi ir atrodami VID mājaslapā sadaļā „Tiesību akti”.

Tā kā uzdotajā jautājumā ir tikai vispārīga informācija, tad, lai noskaidrotu, vai Jums bija jāmaksā nodokļi, iesakām griezties Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas