E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6829
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Sodu var piedzīt arī no nepilngadīgas personas

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. martā, 2015
Agota

Gada sākumā dēlam (tagad 17 gadi) tika piemērots sods par smēķēšanu 10 eiro. Sods nebija apmaksāts laicīgi, un atnāca vēstule no tiesu izpildītāja par parāda piedziņu, jau 50 eiro. Vai tiesu izpildītājam ir tiesības piedzīt parādu no nepilngadīgas personas?

A
atbild:
01. aprīlī, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls

Spriežot pēc Jūsu jautājuma, Jūsu dēls ir sodīts par smēķēšanas ierobežojumu neievērošanu saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksa 42.1pantu.

Administratīvo pārkāpumu kodeksa 12.pants nosaka, ka vecums, ar kuru iestājas administratīvā atbildība, ir 14 gadi: pie administratīvās atbildības saucamas personas, kuras līdz administratīvā pārkāpuma izdarīšanas brīdim sasniegušas četrpadsmit gadu vecumu.

Tādējādi tiesu izpildītājs, izpildot lēmējinstitūcijas nolēmumu, ir rīkojies savu pilnvaru ietvaros un ir tiesīgs piedzīt sodu arī no nepilngadīgas personas.

Šajā gadījumā atbildība ir solidāri dalāma starp nepilngadīgo bērnu un vecākiem, kuriem Civillikuma 179.pants uzliek par pienākumu samērā ar viņu spējām  un mantas stāvokli uzturēt savu bērnu līdz laikam, kad bērns pats varēs sevi apgādāt.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas