E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6828
Lasīšanai: 3 minūtes

Par bezdarbnieka pabalstu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. martā, 2015
Ance

Labdien! Ir pienākusi situācija, kad man draud bezdarbs tuvākajā laikā. Vēlējos noskaidrot, kā tiek veikts bezdarbnieka pabalsta aprēķins? Ja mana kopējā darba pieredze apmēram ir 1 gads un 8 mēneši un pēdējo 10 mēnešu laikā mani vidējie ienākumi varētu būt 500 EUR. No kā ir atkarīgs tas, vai pirmos 3 mēnešus tiek izmaksāti 50% vai vairāk? Ja paziņa, kurai kopējais darba stāžs ir 12 gadi, taču viņa ir saņēmusi 75%, kas ir pretrunā ar tabulu, kurā norādīts bezdarbnieka pabalsta aprēķins.

A
atbild:
30. martā, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bezdarbnieka pabalstu var saņemt, ja piešķirts bezdarbnieka statuss; kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu; ir veiktas obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 9 mēnešus pēdējo 12 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Bezdarbnieka pabalstu piešķiršana var būt atspoguļota nosacīti divās tabulās: kādā apmērā (%) pabalstu piešķir atkarībā no apdrošināšanas stāža un kādā apmērā pabalstu izmaksā, sākotnēji piešķirto pabalstu pakāpeniski samazinot ik pēc trim mēnešiem.

Bezdarbnieka pabalstu aprēķina no sociālās apdrošināšanas iemaksu algas par 12 mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus kalendāra mēnešus pirms mēneša, kurā iegūts bezdarbnieka statuss. Iemaksu alga ir bruto alga, no kuras darba devējs ir aprēķinājis sociālās iemaksas.

No šīs vidējās iemaksu algas bezdarbnieka pabalstu piešķir 50% apmērā, ja apdrošināšanas stāžs ir no viena līdz 9 gadiem. Ja stāžs ir no 10 līdz 19 gadiem, tad pabalstu piešķir 55% no vidējās iemaksu algas. Tas ir atspoguļots arī Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā atrodamajā tabulā.

Ja apdrošināšanas (darba) stāžs ir:

Pabalstu piešķir:

no 1 līdz 9 gadiem ieskaitot

50% no vidējās iemaksu algas

no 10 līdz 19 gadiem ieskaitot

55% no vidējās iemaksu algas

no 20 līdz 29 gadiem ieskaitot

60% no vidējās iemaksu algas

30 gadi un vairāk

65% no vidējās iemaksu algas

Bezdarbnieka pabalstu maksā 9 mēnešus:

  • pirmos 3 mēnešus - piešķirtajā apmērā, tātad 50% apmērā no vidējās iemaksu algas;
  • nākamos 3 mēnešus - 75% no piešķirtā pabalsta apmēra;
  • pēdējos 3 mēnešus - 50% no piešķirtā pabalsta apmēra.

Ja bruto alga, no kuras maksātas sociālās iemaksas, pastāvīgi būtu 500 eiro, tad tā arī būtu vidējā iemaksu alga, un tad pabalsts cilvēkam ar apdrošināšanas stāžu līdz 9 gadiem būtu apmēram 250 eiro pirmajos trijos mēnešos (pabalstu aprēķina par kalendārajām dienām). Ja iepriekš alga bijusi mazāka, tad arī vidējā iemaksu alga un attiecīgi pabalsts būs mazāks, jo pēdējos divus mēnešus pabalsta noteikšanai neņem vērā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas