E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6809
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Par saskarsmes tiesību piespiedu izmantošanu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. martā, 2015
Anda

Labdien! Ar vīru esam šķīrušies pirms 5 gadiem, laulībā ir dzimis dēls. Taču pēc šķiršanās šo gadu laikā tēvs par savu bērnu aizvien mazāk interesējas un tiekas. Mani interesē likuma interpretācija šajā jautājumā, konkrēti Civillikuma 181.pants, kas nosaka, ka "katram vecākam ir pienākums un tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar bērnu. Šis noteikums piemērojams arī tad, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem." Un kā piemērojamas bērna tiesības uz saskarsmi, ja tēvs no šīs saskarsmes izvairās. Bērnam ar tēvu attiecības ir labas, taču tēvam gluži vienkārši neesot laika. Vai laulības šķiršanas gadījumā vienīgais ar likumu noteiktais pienākumus, par ko paredzēta atbildība, ir uzturlīdzekļu nemaksāšana un bezatbildīga attieksme un nolaidība no otra vecāka puses ir pieļaujama?

A
atbild:
02. aprīlī, 2015
Juris Bārtulis
ģimenes tiesībās praktizējošs jurists

Protams, vecāka pienākums ir arī saskarsmes tiesības ar bērnu un to izmantošana. Ja saskarsmes tiesības, kuru izmantošanas kārtība noteikta ar tiesas nolēmumu, netiek izmantotas, pastāv iespēja  vērsties pie tiesu izpildītāja.Tā ir atšķirīga pieeja, jo parasti gan to dara tas vecāks, kuram ir šīs tiesības, bet to izmantošanu otrs vecāks ierobežo.

Taču praksē noteikti ir ne viena vien lieta, kurā viens vecāks ar tiesu izpildītāja palīdzību cenšas piespiest otru vecāku saskarsmes tiesības ar bērnu izmantot noteiktajā kārtībā un apmērā. Vai ilgtermiņā tādā veidā var sasniegt pozitīvu rezultātu, pastāv zināma skepse.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas