E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6770
Lasīšanai: 4 minūtes

Servitūtam jābūt reģistrētam

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. martā, 2015
Marija

Labdien! Situācija sekojoša: Rīga, daudzdzīvokļu māja, kur dalīts īpašums (zemei īpašnieki pirms dažiem gadiem uzradās). Pārvaldnieks ar zemes īpašniekiem noslēdza līgumus, kur līguma pielikumā zemes plāns ar uzrādītiem servitūtiem (servitūts aizņem lielāko zemes gabala platību gar visu māju, jo savādāk nav iespējams tai piekļūt). Bet kadastrā šis servitūts nav reģistrēts, nav arī atzīmes, ka zeme zem daudzdzīvokļu mājas, nav atzīmes, ka noma.... Rakstīju pārvaldniekam, ka pievienotais plāns neatbilst kadastrā ierakstītajam, lai īpašnieki sakārto papīrus (cik zināms, servitūti pazemina kadastrālo vērtību), jo nav godīgi prasīt milzu summas par to, kas reāli dabā ir savādāk. Apsaimniekotājs neuzskata par vajadzību ko risināt. Saprotu, ka tā nav pārvaldnieka daļa, bet likums nosaka, ka man jāmaksā par zemes nomu (ko neatsakos maksāt), ka zemes nomu slēdz pārvaldnieks ar zemes īpašnieku. Man ir pienākums maksāt zemes nomu, to neapstrīdu....bet, kā panākt, lai godīgi ir sakārtoti reāli fakti un plāni attiecībā uz zemi, lai maksa ir godīga!

Pārvaldniekam uzrakstīju, ka atsakos maksāt, kamēr papīri nebūs sakārtoti. Tātad, jau ilgāku laiku rēķinu apmaksā izslēdzu sadaļu - zemes noma. Katru mēnesi tiek pieskaitīta kavējuma nauda un nākamajā mēnesī tā jau ir kā pamatparāds, kurai atkal uzrēķina kavējuma naudu. Tātad man pret pārvaldnieku ir parāds tikai par zemes nomu. Kādas manas tiesības šajā situācijā? Saprotu, ka pārvaldnieks var arī vērsties tiesā par parāda piedzīšanu. Ko tad? Vai tiesā arguments, ka līgums slēgts ar reāli dabā neesošiem faktiem - ko dos? Gribu maksāt zemes nomu, bet tikai uz godīgiem pamatiem! Vai mani var iesūdzēt tiesā par vienkārši parāda piedzīšanu, vai tomēr pārvaldniekam tiesā jānorāda, par kādiem pakalpojumiem es esmu parādā? Maksājot rēķinus, konkrēti uzrādu, ka maksāju par visu, izņemot zemes noma.

A
atbild:
23. martā, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Acīmredzot dzīvojamās mājas privatizācijas procesā visas formalitātes nav veiktas un servitūti nav noteikti. Saskaņā ar  Civillikuma 1231.pantu  servitūtus nodibina ar likumu, tiesas spriedumu, līgumu vai testamentu. Lai apgrūtinājumi tiktu ņemti vērā kadastrālās vērtības aprēķinā, tiem jābūt reģistrētiem Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā (Kadastrā).

Ministru kabineta 2012.gada 10.aprīļa  noteikumu Nr.263  „Kadastra objekta reģistrācijas un kadastra datu aktualizācijas noteikumi” 106.punkts nosaka: Kadastra informācijas sistēmā nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumus reģistrē atbilstoši zemes kadastrālās uzmērīšanas dokumentiem, dokumentiem par ceļa servitūta un nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājuma nodibināšanu vai atbilstoši Apgrūtināto teritoriju informācijas sistēmai.

Valsts zemes dienests (VZD) Kadastra informācijas sistēmā nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumu – ceļa servitūtu – reģistrē tikai uz dokumentu pamata.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr.263 2.punktam kadastra objekta reģistrāciju vai kadastra datu aktualizāciju ierosina nekustamā īpašuma īpašnieks vai, ja tāda nav, - tiesiskais valdītājs vai kadastra subjekts. Tātad gan zemes, gan būves īpašniekam (-iem) ir tiesības VZD iesniegt dokumentus par ceļa servitūtu nodibināšanu.

Servitūtu var nodibināt arī ar līgumu (piemēram, zemes nomas), zemes un būves īpašniekiem savstarpēji vienojoties. Ja puses nespēj savstarpēji vienoties, tad strīdu vispārējā civiltiesiskajā kārtībā var izskatīt tiesā un servitūtu var nodibināt ar tiesas spriedumu.

Zemes nomaksas maksu nosaka procentos no kadastrālās vērtības. Ja servitūti nav nodibināti, nav pamata maksāt mazāku zemes nomu, jo apgrūtinājumi, kas samazinātu kadastrālo vērtību, nav reģistrēti.

Pamatinformācija par ceļa servitūta nodibināšanu atrodama Valsts zemes dienesta mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas