E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6763
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nekustamā īpašuma nodoklim pieauguma ierobežojuma no šā gada nav

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. martā, 2015
Valda

Esmu zemes īpašniece mantotai dzimtas zemei. Lielākā zemes daļa reāli tiek izmantota piemājas saimniecības uzturēšanai. Ir gotiņa. Pilsētas detālplānojumā gadus atpakaļ noteica zemes vienības lietošanas mērķi - 0601 individuālo dzīv.m. apbūve. Vismaz no 2010.gada spēkā bija nodokļa pieauguma ierobežojums 25%. 2014.gadā vēl darbojās Likums par nekustamā īpašuma nodokli 40.2. punkts, bet pēkšņi 2015.gadā tas viss vai nu aizmirsts, vai atcelts. Reāli man sanāk 2015.gada nekustamā īpašuma nodoklis zemei pieaudzis no 343 eiro 2014.gadā uz 1220 eiro 2015. Tādu cilvēku ir daudz. Vai tik lielus nodokļu pieaugumus atļauj Civillikums?

A
atbild:
23. martā, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likums „Par nekustamā īpašuma nodokli”  nosaka likmi zemei – 1,5% no tās kadastrālās vērtības. Jā, likumā vairākkārt ar pārejas noteikumiem tika paredzēts nodokļa pieauguma ierobežojums, lai nodokļa maksājums nepieaugtu vairāk kā par 25%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu.

Ar kārtējiem grozījumiem (kas pieņemti 2012.gada 15.novembrī) Saeima likuma pārejas noteikumos iekļāva 40.2 punktu: pašvaldībai, izdodot saistošos noteikumus, kurus tā publicē līdz pirmstaksācijas gada 1.novembrim, ir tiesības 2014.gadā piemērot nodokļa apmēra pieauguma ierobežojumu zemei vai saglabāt nodokļa apmēru zemei iepriekšējā gada līmenī, kā arī noteikt šā pieauguma ierobežojuma apmēru un piemērošanas nosacījumus.

Tātad šī likuma norma deva pašvaldībai tiesības piemērot nodokļa ierobežojumu 2014.gada maksājumam. No šā gada šāda ierobežojuma nodokļa apmēram nav. Civillikums nereglamentē nodokļu likmes.

Par nodokļa maksāšanas problēmām ir jārunā ar savas pašvaldības speciālistiem. Daudzās pašvaldībās ir noteikti nodokļa maksāšanas atvieglojumi atsevišķām iedzīvotāju grupām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas