E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6746
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Sava taisnība jāpierāda tiesā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. martā, 2015
Edgars

Sveicināti! Man ir tāda problēma! Vecāku dzīvokli pametu 16-17 gadu vecumā, pēc dažiem gadiem man pēkšņi sāka no algas pēc tiesas sprieduma atvilkt naudu, izrādījās, ka viņi nemaksā rēķinus un par elektrību iekrājies ap 600 Ls liels parāds, izrādās, ka tikai tāpēc, ka esmu tur deklarēts un vienīgais, kam ir oficiāls darbs. To naudu atvilka no manis, un tas nekas, ka tur nedzīvoju un ar vecākiem kontaktus neuzturu! Pēc konsultācijas ar tiesu izpildītāju man tika paziņots, ka esošais parāds būs jāmaksā un, kad viņš tiks izmaksāts, tad man jāizdeklarējas no vecāku dzīvokļa un jāatsakās no īpašuma tiesībām, tad viņu parādi uz mani neattieksies! Tā arī izdarīju, Rīgas namu pārvaldniekā 2006.gadā izdeklarējos un parakstīju papīru par atteikšanos no īres tiesībām, un man teica, ka mans vārds dzīvokļa reģistrā vairs nebūs. Ar to viss nebeidzās, 2013.gadā atnāca vēstule, ka no manis taisās piedzīt 2000 Ls par vecāku dzīvokļa parādu! Aizejot uz Rīgas namu pārvaldnieku, izrādās, ka pazuduši visi dokumenti, kas tika rakstīti 2006.gadā, un arī sistēmā mans vārds atkal ir parādījies. Paši saka, ka dokumenti, iespējams, nozaudēti pārcelšanās laikā, kad viņi pārcēlās uz jaunām telpām! Tad pēc ilgas skaidrošanās tika no jauna uzrakstīts atteikums no īres tiesībām un deklarācijas, tad tika man pateikts, ka viss kārtībā, ka nav uztraukumam pamata. Šogad 2015.gada martā man atkal ir atnākusi vēstule, ka no manis taisās piedzīt vecāku parādu! Un atkal atsaucas uz likumu „Par dzīvojamo telpu īri” 10.panta otro daļu! Bet pantā ir teikts, ka likums attiecas uz dzīvoklī izmitinātajām personām, bet es tur nedzīvoju jau vismaz 14 gadu un, ja nebūtu namu pārvalde pazaudējusi dokumentus, tad oficiāli no 2006.gada. Esmu pilnīgā izmisumā. Ko man darīt? Nevar taču visu mūžu maksāt svešus parādus tikai tāpēc, ka esmu dzimis attiecīgajā ģimenē. Man pašam ir ģimene, kas jāuztur, bērns kas jāaudzina, tūlīt būs vēl viens, un īres dzīvoklis, kas jāmaksā. Lūdzu, iesakiet, kur man iet un ko man darīt un uz kādiem likumiem atsaukties, lai man vienreiz liek mieru! Izskatās, ka Rīgas namu pārvaldniekam ir vienalga, kā un no kā dabūt parādus, pat no cilvēkiem, kam nekādu tiesību uz īpašumu nav! Un izskatās, ka viņi pat ir ieinteresēti dokumentus „zaudēt”. Jau iepriekš paldies.

A
atbild:
14. aprīlī, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Kā skaidro Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas (LNĪPA) vadītājs Vitolds Peipiņš, prakse liecina, ka līdzīgi parādu piedzīšanas gadījumi ir raksturīgi SIA „Rīgas namu pārvaldnieks” (RNP). Šāda situācija ar deklarēšanos radās pēc pieraksta sistēmas likvidēšanas, kad visus īrniekus, kuri no dzīvokļa nebija izrakstījušies, PMLP automātiski deklarēja attiecīgajā dzīvesvietā. Taču, pirmkārt, visām iespējamām parāda saistībām bija jāizbeidzas līdz ar deklarēšanās pārtraukšanu attiecīgajā adresē. Tas, ka iestāde it kā pazaudējusi kādus dokumentus, nedrīkst būt par iemeslu kādu parāda maksājumu pieprasīšanai.

V.Peipiņš  uzsver, ka sīkākam komentāram ir nepieciešama precīzāka informācija, taču norāda – pēc  jautājumā rakstītā saprotams, ka pagaidām RNP prasības izpaužas vēstuļu formā, bet tiesas procesa par parāda piedzīšanu nav bijis.

Lai tiktu skaidrībā par turpmāko rīcību, iesakām Jums vērsties pēc konsultācijas LNĪPA vai arī pie jurista, kas specializējies šādos jautājumos.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas