E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6738
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene
26
26

Jaundzimušā bērna tēva atvaļinājumu apmaksā VSAA

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. martā, 2015
Janis

Vēlējos precizēt jautājumus saistībā ar tēva atvaļinājumu un ar to saistīto paternitātes pabalstu. Likums nosaka, ka tēva atvaļinājums ir 10 kalendārās dienas. Vai atvaļinājunu var izmantot pa daļām, ņemot brīvas 10 darba dienas šo 2 mēnešu laikā? Otrs jautājums - kā darba devējs šajā periodā aprēķina darba algu, ja darbiniekam ir fiksētā un mainīgā darba algas daļa, kas atkarīga no ieņemtās naudas summas mēnesī?

A
atbild:
23. martā, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likuma 155.pants nosaka bērna tēvam tiesības uz 10 kalendāra dienas ilgu atvaļinājumu. Atvaļinājumu bērna tēvam piešķir tūlīt pēc bērna piedzimšanas, bet ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc bērna piedzimšanas. Labklājības ministrija informācijā par atvaļinājumu bērna tēvam, norāda: vienojoties ar darba devēju, atvaļinājumu var izmantot pa daļām.

Nevis darba devējs, bet gan Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra apmaksā šo 10 dienas garo atvaļinājumu, piešķirot paternitātes pabalstu.

VSAA ir jāiesniedz iesniegums pabalsta piešķiršanai un darba devēja apstiprinājums (izziņa) par atrašanos atvaļinājumā sakarā ar bērna piedzimšanu. Pabalstu piešķir 80% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Vidējā iemaksu alga ir tā darba samaksa, no kuras tiek maksātas sociālās iemaksas. Darba ņēmējam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu paternitātes pabalstam aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas atvaļinājums sakarā ar bērna piedzimšanu.

Labs saturs
26
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas